Työttömyysturvasanasto
Työttömyysturvaan liittyy monia eri termejä ja käsitteitä, jotka voivat olla vaikeasti ymmärrettäviä. Tämän vuoksi olemme koonneet sanaston, josta voit tarkistaa eri termien merkityksiä.
Termit on koottu aakkosjärjestyksessä. Voit helposti navgoida haluamasi kirjaimen kohdalle oikealla puolella olevasta sisältöluettelosta.
A
Ansiopäiväraha
Ansiopäiväraha on työttömyyskassan maksama etuus, jota voidaan maksaa työttömyyskassan jäsenelle työttömyys- ja lomautustilanteissa. Ansiopäiväraha koostuu peruspäivärhan suuruisesta perusosasta sekä palkan mukaan määräytyvästä ansio-osasta.
E
Enimmäisaika / Enimmäiskesto
Enimmäisajalla tai enimmäiskestolla tarkoitetaan sitä, kuinka pitkältä ajalta päivärahaa voidaan enintään maksaa. Eimmäiskesto on työhistoriasta ja iästä riippuen 300, 400 tai 500 päivää.
Enimmäistyöaika
Enimmäistyöajalla tarkoitetaan sitä työaikaa, jota alalla toimiva kokoaikainen työntekijä tekee viikossa. Esimerkiksi luokanopettajalla enimmäistyöaika on yleensä 24 tuntia viikossa ja varhaiskasvatuksen opettajalla 38,25 tuntia viikossa.
J
Jälkisuoja
Päivärahaa voidaan maksaa jälkisuojan perusteella esimerkiksi, jos aloitettu yritystoiminta päättyy 18 kuukauden sisällä eikä yrittäjän työssäoloehto ole vielä kertynyt. Tällöin päiväraha perustuu aiemmin kerrytettyyn palkansaajan päivärahaoikeuteen. Jos 18 kuukauden jälkisuoja-aika on ylittynyt, päivärahaoikeutta ei ole ennen kuin uusi palkansaajan työssäoloehto on täyttynyt.
Jäsenyysehto
Jäsenyysehdolla tarkoitetaan sitä, kuinka pitkään henkilön on täytynyt olla työttömyyskassan jäsenenä, jotta hänellä voi olla oikeus ansiopäivärahaan.
Jäsenyysehto on:
- 26 viikkoa, jos viimeinen ansiopäivärahassa huomioitu työviikko päättyy 1.9.2024 tai aiemmin
- 12 kuukautta, jos olet tehnyt työtä 2.9.2024 tai sen jälkeen ja olet ansainnut vähintään 465 euroa kuukaudessa tuosta työstä
K
Karenssi
Karenssi on TE-tomiston asettama korvaukseton määräaika, jonka ajalta ei lähtökohtaisesti makseta päivärahaa. Karenssin pituus on 7, 14, 30 tai 45 kalenteripäivää. Karenssi voidaan asetaa esimerkiksi silloin, jos irtisanoudut työstä ilman työvoimapoliittisesti hyväksyttävää syytä. Lisätietoa karenssista voit kysyä TE-toimistosta.
Kokoaikatyö
Kokoaikatyössä työaika on yli 80% alalla toimivan kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Jos kokoaikainen työsuhde kestää yli 14 vuorokautta, ei sen ajalta ole oikeutta ansiopäivärahaan.
L
Lausunto
TE-toimiston työttömyyskassalle antama työvoimapoliittinen lausunto. Jotta kassa voi maksaa päivärahaa, tarvitsee se TE-toimiston lähettämän lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen.
Liikkuvuusavustus
Liikkuvuusavustus on kassan maksama etuus, johon saattaa syntyä oikeus, jos työpaikka sijaitsee kaukana kotoa tai jos joutuu muuttamaan kauas työn perässä. Liikkuvuusavustus on peruspäivärahan suuruinen. Lisätietoa: Liikkuvuusavustus
Lisäpäivät
Ikääntyneillä työnhakijoilla voi olla oikeus ansiopäivärahan lisäpäiviin (ns. eläkeputki), jolloin ansiopäivärahaa voidaan maksaa normaalin enimmäisajan täyttymisen jälkeen aina sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin henkilö täyttää 65 vuotta. Jos henkilö jää eläkkeelle ennen 65 vuoden täyttymistä, päättyy päivärahaoikeus eläkkeen alkamiseen. Lisäpäiväoikeus on asteittain poistumassa. Lisäpäiväoikeutta ei enää ole vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneillä. Lisätietoa: Ikääntyvän työttömyysturva
Kaipaisitko selvennystä jonkin muun termin osalta? Laita meille toiveesi Openetin viestit-palvelun kautta!
Lomakorvauksen jaksotus
Jos sinulle maksetaan yli kaksi viikkoa kestäneen kokoaikatyön päättyessä lomakorvausta pitämättömistä lomista, jaksotetaan maksettu lomakorvaus, jolloin ansiopäivärahan maksaminen estyy jaksotusajalta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ansiopäivärahaoikeus alkaa myöhemmin. Lisätietoa: Lomakorvauksen jaksotus
Lomautukseen rinnastettava aika
Lomautukseen rinnastettavalla ajalla tarkoitetaan työsuhteeseen kuuluvia ajanjaksoja, joilla työnantajalla ei ole tarjota työtä eikä työntekijälle makseta palkkaa. Nämä ajanjaksot tulee olla sovittuna jo työsopimusta laadittaessa ja niiden tulee ilmetä työsopimukselta. Lomautukseen rinnastettavat ajanjaksot ovat melko tavallisia esimerkiksi kansalaisopiston opettajilla. Lisätietoa: Lomautus ja lomautukseen rinnastettava tilanne
Lomautusilmoitus
Lomautusilmoitus on työnantajan kirjoittama kirjallinen ilmoitus lomautuksesta. Siitä tulee näkyä lomautuksen syy, alkamisaika ja kesto tai arvioitu kesto. Jos haet ansiopäivärahaa lomautuksen ajalta, tarvitsee kassa hakemuksen liitteeksi kopion tai kuvan lomautusilmoituksesta.
M
Maksuperusteinen sovittelu
Maksuperusteisessa sovittelussa esimerkiksi osa-aikatyön tulot vaikuttavat ansiopäivärahan määrään yleensä sillä sovittelujaksolla, jonka aikana palkka maksetaan. Jos esimerkiksi sovittelujakso on 1.12.2024 – 31.12.2024, vaikuttavat ne osa-aikatöiden palkat päivärahan määrän, jotka maksetaan tuolla aikavälillä. Työnteon ajankohta ei siten ole ratkaisevaa maksuperusteisessa sovittelussa vaan se, milloin työstä maksetaan palkka.
Muutosturvaraha
Muutosturvaraha on etuus, jota voidaan maksaa työntekijälle, joka on irtisanottu tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Muutosturvarahan saamisen edellytyksenä on, että irtisanottu työntekijä on täyttänyt 55 vuotta viimeistään irtisanomispäivänä, palvelussuhde on kestänyt vähintään 5 vuotta ja henkilö on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon 60 päivän kuluessa irtisanomispäivästä (huom! eri kuin työsuhteen päättymispäivä). Lisätietoa: Muutosturvaraha
O
Omavastuuaika
Omavastuuaika tulee asetettavaksi, kun tulet ansiopäivärahan hakijaksi ensimmäistä kertaa tai jos täytät työssäoloehdon uudelleen. Omavastuuaika on seitsemän arkipäivän työttömyyttä vastaava aika, jonka ajalta ei lähtökohtaisesti makseta päivärahaa. Omavastuuajan asettamisen tutkii työttömyyskassa (vrt. karenssi, jonka asettamisesta päättää TE-toimisto). Lisätietoa: Omavastuuaika
Openetti
Openetti on Opetus ja tiede -työttömyyskassan sähköinen järjestelmä, jossa voit muun muassa lähettää hakemuksia ja liitteitä, lukea päätöksiä ja maksutietoja, olla yhteydessä meihin viestitse ja päivittää omia yhteystietojasi. Openettiin kirjaudutaan Suomi.fi -tunnistautumisen kautta.
Osa-aikatyö
Osa-aikatyöksi katsotaan työ, jossa työaika on enintään 80% alalla toimivan kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Jos kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöaika on esimerkiksi 24 tuntia viikossa, on työ osa-aikainen vielä 19,2 viikkotunnin työajalla.
P
Palkan jaksotus
Jos henkilölle maksetaan sovittelujakson aikana palkkaa kuukautta pidemmältä ansaintajaksolta ja jos menettely poikkeaa tavanomaisesta palkanmaksujaksosta, työtulo ja palkan perusteena oleva työaika jaetaan vaikuttamaan maksukuukaudelle ja yhtä monelle sitä seuraavalle kuukaudelle kuin miten monelta kuukaudelta työtuloa on maksettu.
Porrastus
Jos ansiopäivärahaa on maksettu 12 kalenterikuukauden työssäoloehdon perusteella, on ansiopäivärahan saaja siirtynyt niin sanotun porrastuksen piiriin. Porrastuksessa päivärahan taso laskee työttömyyden edetessä seuraavasti:
- 80% tasolle, 40 etuuspäivän jälkeen
- 75% tasolle 170 etuuspäivän jälkeen.
Lisätietoa: Päivärahan tason porrastaminen
S
Sivutoiminen yritystoiminta
TE-toimisto tutkii yritystoiminnan sivutoimisuuden tai päätoimisuuden, ja antaa asiasta lausunnon työttömyyskassalle. Jos yritystoiminta on katsottu sivutoimiseksi, ei se estä ansiopäivärahan maksamista. Tällöin sivutoimisen yritystoiminnan tulot sovitellaan ansiopäivärahassa. Lisätietoa: Yrittäjyys
Soviteltu päiväraha
Soviteltua päivärahaa voidaan maksaa, jos henkilö tekee osa-aikatyötä tai enintään kaksi viikkoa kestävää kokoaikaityötä, tai jos hänellä on tuloa sivutoimisesta yritystoiminnasta tai omasta työstä. Sovitellussa päivärahassa työstä maksettavat tulot tai yritystoiminnan tulot vähentävät päivärahan määrää. Lisätietoa: Soviteltu päiväraha
Sovittelujakso
Sovittelujaksolla tarkoitetaan ajanjaksoa, jonka aikaiset tapahtumat vaikuttavat ansiopäivärahaan ja sen määrään. Sovittelujakson pituus on aina neljä kalenteriviikkoa tai kuukausi. Näin on myös silloin, jos päivärahaa haetaan lyhemmältä ajalta esimerkiksi työttömäksi jäädessä. Tällöin sovittelujakso voi ulottua myös työttömyyttä edeltävään aikaan. Jos esimerkisi työttömyys alkaa 1.12.2024 ja ensimmäinen hakemus on ajalta 1.12.2024 – 15.12.2024, voidaan sovittelujaksoksi asettaa esimerkiksi 16.11.2024 – 15.12.2024. Kunkin hakijan sovittelujakso kuitenkin tutkitaan vasta hakemuksen käsittelemisen yhteydessä.
T
Tarkastelujakso
Tarkastelujakson pituus on 28 kuukautta, ja työssäoloehdon on täytyttävä tarkastelujakson sisällä. Tarkastelujakso alkaa yleensä siitä taaksepäin, kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Tarkastelujaksoa voidaan pidentää enintään 7 vuotta, jos sinulla on hyväksyttävää syytä olla pois työmarkkinoilta (esim. päätoiminen opiskelu, vanhempainvapaa, alle 3-vuotiaan lapsen hoito, sairauspäivärahakausi, apurahakausi).
TE-palvelu / Työllistymistä edistävä palvelu
TE-palvelut ovat TE-toimiston tarjoamia palveluita, joiden tavoitteena on tukea työllistymistä ja ammattiin kouluttautumista. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa TE-palvelun ajalta, jos oikeus päivärahaan muutoinkin syntyy. TE-palveluita ovat muun muassa työvoimakoulutus, työkokeilu, työnhakuvalmennus, uravalmennus ja omaehtoinen opiskelu. Lisätietoa: TE-palvelut
Työmarkkinakatkos
Työmarkkinakatkoksella tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö on ollut yli kuusi kuukautta poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä. Tällöin oikeus ansiopäivärahaan voi syntyä uudelleen vasta, kun henkilö täyttää työssäoloehdon kokonaan uudelleen työmarkkinakatkoksen päättymisen jälkeen.
Hyväksyttäviä syitä olla pois työmarkkinoilta ovat esimerkiksi:
- päätoiminen opiskelu
- apurahalla työskentely
- sairauspäivärahakausi
- vanhempeinvapaakausi tai enintään 3v lapsen hoito
- asevelvollisuus tai siviilipalvelus
Työssäoloehto
Ansiopäivärahaoikeuden yhtenä edellytyksenä on, että työttömyyskassan jäsen on täyttänyt työssäoloehdon jäsenyysaikanaan. Sinun täytyy siten olla kartuttanut työhistoriaa vaadittu määrä, jotta oikeus päivärahaan voi syntyä. Lisätietoa työssäoloehdosta: Oikeus ansiopäivärahaan