Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Harkitsetko vuorotteluvapaata?

HUOM! Hallitusohjelmassa on esitetty, että vuorotteluvapaasta luovuttaisiin 1.8.2024 alkaen. Lue asiasta lisää kotisivujemme erillisestä Lakimuutokset 2024 -osiosta, jonne pääset alla olevasta painikkeesta.

Jos harkitset vuorotteluvapaata tai olet jo sopinut työnantajasi kanssa vuorotteluvapaalle jäämisestä, tutustu alla oleviin toimintaohjeisiin. Esittelemme sivuilla myös vuorottelukorvauksen edellytykset lyhyesti toimintaohjeiden lomassa.

Vuorotteluvapaasta sovitaan työnantajan kanssa mutta vuorottelukorvausta haetaan aina työttömyyskassalta. Te-toimisto antaa kassalle lausunnon oikeudestasi vuorotteluvapaaseen.

Vuorotteluvapaalle jäämisen toimintaohjeet

1. Selvitä, onko vuorotteluvapaa mahdollista sinulle

Vuorotteluvapaalle pääsy edellyttää muun muassa, että

  • teet vakituista kokopäivätyötä ja että työaikasi on vähintään 75 % kokoaikaisen työntekijän työajasta
  • olet tehnyt työtä samalle työnantajalle vähintään 13 kuukautta ennen vuorotteluvapaalle jäämistä
  • palkatonta poissaoloa on enintään 30 kalenteripäivää edellisen 13 kuukauden aikana.
  • TE-toimisto tutkii yllä olevien työssäoloedellytysten täyttymisen. TE-toimisto tukii myös muut työvoimapoliittiset edellytykset, kuten vuorottelijan yläikärajan, vuorotteluvapaan keston, vuorotteluvapaasijaisen vaatimukset sekä vuorottelijan yritystoiminnan. Saat lisätietoa näistä edellytyksistä Te-toimistosta.

    Lisäksi vuorotteluvapaan edellytyksenä on, että sinulla on työhistoriaa vähintään 20 vuotta.

    Työttömyyskassa tutkii, täyttyykö 20 vuoden työhistoriavaatimus. Voit tarkistaa työhistorian riittävyyden ennakkoon kassasta. Lähetä Openetissä kirjallinen pyyntö työhistorian tarkistamisesta, ja mainitse viestissä vuorotteluvapaan suunniteltu alkamisajankohta ja voimassa oleva kotiosoitteesi.

    Kuinka toimia, jos haluaa jäädä vuorotteluvapaalle
    Askeleet vuorotteluvapaalle

    2. Sovi vuorotteluvapaasta työnantajasi kanssa

    Vuorotteluvapaa on ensisijaisesti sinun ja työnantajasi välinen sopimusasia. Sovi vapaasta kirjallisesti työnantajan kanssa täyttämällä vuorottelusopimus. Lomakkeen löydät TE-palveluiden Työmarkkinatori.fi – sivuilta.

    3. Ota yhteyttä TE-toimistoon

    Ole hyvissä ajoin yhteydessä TE-toimistoon vuorotteluvapaasta. TE-toimisto tutkii oikeutesi vuorotteluvapaaseen ja antaa asiasta kassalle lausunnon. Varmista, mitä liitteitä TE-toimistoon tulee toimittaa lausunnon antamiseksi. Varmista myös pari päivää ennen vuorotteluvapaan alkamista, että kaikki tarvittavat liitteet ovat TE-toimistossa.

    Muistathan ilmoittaa TE-toimistoon, jos sinulla tai puolisollasi on yritystoimintaa (mukaan lukien maa -tai metsätilan omistus). TE-toimiston tulee lausunnossaan ottaa kantaa yritystoimintaan. Jos TE-toimisto katsoo yritystoiminnan päätoimiseksi, ei oikeutta vuorottelukorvaukseen ole.

    4. Toimita vuorottelukorvaushakemus kassaan

    Vuorottelukorvaushakemuksen voi toimittaa kassaan jo ennen vuorotteluvapaalle jäämistä. Toimita hakemus kuitenkin kolmen kuukauden sisällä vuorotteluvapaan alkamisesta. Nopeimmin hakemuksen lähettäminen onnistuu Openetissä.

    Hakemuksen liitteeksi tarvitaan vuorottelusopimus. Jos sinulla tai puolisollasi on yritystoimintaa (mukaan lukien maa- tai metsätilan omistus), toimita liitteeksi myös viimeisin vahvistettu henkilökohtainen veoruspäätöksesi. Palkkatodistusta ei kassaan pääsääntöisesti tarvitse toimittaa, koska saamme tulotiedot tulorekisteristä. Joissain tapauksissa palkkalaskelmien tai -todistuksen toimittaminen voi olla tarpeellista, jos tulorekisteristä ei ilmene kaikki tarvittavat tiedot.

    5. Päätöksen odottaminen

    Vuorottelukorvaushakemus otetaan käsittelyyn aikaisintaan, kun vuorotteluvapaata on takana kaksi kalenteriviikkoa. Päätös vuorottelukorvauksesta annetaan hakemuksen käsittelemisen yhteydessä. Päätöstä vuorottelukorvauksesta ei voida antaa etukäteen.

    Vuorottelukorvausta maksetaan joko neljän viikon tai kalenterikuukauden rytmissä. Ensimmäisen ja viimeisen maksuerän pituudet saattavat poiketa tästä.

    Jos tilanteessasi tapahtuu muutoksia vuorotteluvapaan aikana, ilmoita siitä kassaan viipymättä esimerkiksi lähettämässä viesti tai vuorottelukorvauksen muutosilmoitus Openetissä.

    Voit arvioida tulevan vuorottelukorvauksen määrää TYJ:n kotisivuilla olevan taulukon avulla(siirryt toiseen palveluun).