Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Ansiopäivärahan porrastus voimaan syksyllä

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen ansiopäivärahan porrastamisesta sekä muutamasta muusta muutoksesta.

Ansiopäivärahan porrastamisen lisäksi ansiopäivärahaoikeutta palkkatuetusta työstä ei enää kerry muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Osasta ikäsidonnaisista poikkeuksista myös luovutaan. Tähän uutiseen on koottu keskeiset muutokset.

Ansiopäivärahan porrastaminen

Tämä tarkoittaa, että työttömyyden pitkittyessä päivärahasi taso laskee. Porrastus lasketaan täydestä ansiopäivärahasta.

Ansiopäivärahan taso laskee:

  • 80 % tasolle 40 maksupäivän jälkeen
  • 75 % tasolle 170 maksupäivän jälkeen

 Voit laskea Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön sivuilla olevan laskurin avulla(siirryt toiseen palveluun), kuinka porrastus vaikuttaa kohdallasi.

Muutokset astuvat voimaan 02.09.2024 alkaen. Muutos vaikuttaa 02.09.24 alkaneisiin uusiin päiväraha kausiin, jossa päivärahaa maksetaan 12 kuukauden työssäoloehdon perusteella. Voit lukea lisää euroistamisesta ja 12 kuukauden työskentelyedellytyksestä täältä lakimuutossivuiltamme.

Ikäsidonnaisista poikkeuksista luopuminen

Ansiopäivärahassa on useita ikäsidonnaisia poikkeuksia. Nyt syksyn lakimuutoksen jälkeen seuraavista poikkeuksista luovutaan:

  • 58 vuotta täyttäneen päivärahan suojauksesta luovutaan. Ennen lakimuutosta, yli 58-vuotta täyttäneen päivärahan saajan päivärahan taso ei voinut laskea vain ainoastaan nousta.
  • 60 vuotta täyttäneet eivät enää voi täyttää työssäoloehtoa työllistymistä edistävässä palvelussa.
  • 57 vuotta täyttäneet pitkäaikaistyöttömät eivät pääse enää työllistymisvelvoitteen piiriin

Muutoksia sovelletaan, kun työssäoloehtoon voidaan lukea työtä euroistetun mallin mukaisesti syyskuussa 2024 alkaen.

Palkkatuettu työ

Työssäoloehtoa ei kerry syyskuussa enää palkkatuetusta työstä. Poikkeuksen tähän muodostaa alentuneesti työkykyiset tai yli 60 vuotiaan pitkään työttömänä olleen palkkatukityö. Kuitenkin palkkatukityö kerryttää työssäoloehtoa vasta 10 kuukauden jälkeen ja työssäoloehto kertyy 75 % mukaisesti.

Tiedotamme lisää, kun lakimuutokset tulevat käytäntöön ja annamme esimerkkejä kuinka muutokset vaikuttavat meidän jäsenistöön.

Lue seuraavaksi