Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Graderingen av den inkomstrelaterade dagpenningen träder i kraft på hösten

Riksdagen har godkänt regeringens proposition om gradering av den inkomstrelaterade dagpenningen samt några andra ändringar.

Förutom graderingen av inkomstrelaterad dagpenning kommer arbetsvillkoret inte längre att ackumuleras från subventionerat arbete, med några få undantag. En del åldersrelaterade undantag kommer också att avskaffas. De viktigaste ändringarna har samlats i denna nyhet

Gradering av den inkomstrelaterade dagpenningen

Detta innebär att nivån på din dagpenning sjunker när arbetslösheten framskrider. Graderingen beräknas från full inkomstrelaterad dagpenning.

Nivån på inkomstrelaterad dagpenning sjunker:

  • till 80 % efter 40 betalningsdagar
  • till 75 % efter 170 betalningsdagar

 Du kan räkna ut hur graderingen påverkar dig med hjälp av en kalkylator på Arbetslöshetskassornas Samorganisations hemsida(du flyttar till en annan tjänst).

Ändringarna träder i kraft från och med den 02.09.2024. Ändringen påverkar nya dagpenningsperioder som börjar den 02.09.24, där dagpenning betalas baserat på ett arbetsvillkor på 12 månader. Du kan läsa mer om indexeringen och arbetsvillkoret på 12 månader på vår sida om lagändringar.

Avskaffande av åldersrelaterade undantag

Det finns flera åldersrelaterade undantag för inkomstrelaterad dagpenning. Efter höstens lagändring avskaffas följande undantag:

  • Skyddet för dagpenning för personer över 58 år avskaffas. Före lagändringen kunde nivån på dagpenningen för mottagare över 58 år endast öka och inte minska.
  • Personer över 60 år kan inte längre uppfylla arbetsvillkoret genom sysselsättningsfrämjande tjänster.
  • Långtidsarbetslösa som fyllt 57 år omfattas inte längre av sysselsättningsskyldigheten.

Ändringarna tillämpas när arbetet kan räknas in i arbetsvillkoret enligt den indexerade modellen från och med september 2024.

Subventionerat arbete

Arbetsvillkoret ackumuleras inte längre från subventionerat arbete från och med september. Undantaget utgörs av subventionerat arbete för personer med nedsatt arbetsförmåga eller för personer över 60 år som varit långtidsarbetslösa. Dock ackumulerar subventionerat arbete arbetsvillkoret först efter 10 månader och arbetsvillkoret ackumuleras till 75 %.

Vi informerar mer när lagändringarna träder i kraft och ger exempel på hur ändringarna påverkar våra medlemmar.

Lue seuraavaksi