Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Työttömyyskassa pähkinänkuoressa

Miksi kassaan kannattaa liittyä?

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, on yleensä kaksi vaihtoehtoa saada työttömyysetuutta. Kela maksaa työttömyysetuutta kaikille joko peruspäivärahan tai työmarkkinatuen muodossa. Peruspäiväraha on kaikille samansuuruinen (vuonna 2024 37,21 eur /päivä). Kuukaudessa tämä tekee noin 800 euroa.

Jos olet kassan jäsen, maksamme sinulle ansioihin perustuvaa päivärahaa. Tästä tulee nimitys ansiopäiväraha. Keskimääräinen kassamme maksama päiväraha vuonna 2023 oli 73,84 euroa päivässä. Kuukaudessa tämä tekee noin 1590 euroa. Vuonna 2024 työttömyysturvaan on tulossa heikennyksiä, jotka väistämättä vaikuttavat jäsenten keskimääräiseen päivärahaan. Voit lukea lakimuutoksista täältä.

Esimerkkejä ansiopäivärahan määrästä

 1. Jos palkka on 3500e/kk, on täyden ansiopäivärahan määrä noin 90,97e/pv. Kuukaudessa tämä tekee keskimäärin 1950 euroa.
 2. Jos palkka on 3000e/kk, on täyden ansiopäivärahan määrä noin 80,90e/pv. Kuukaudessa tämä tekee keskimäärin 1740 euroa.
 3. Jos palkka on 2500e/kk, on täyden ansiopäivärahan määrä noin 70,82e/pv. Kuukaudessa tämä tekee keskimäärin 1520 euroa.
 4. Jos palkka on 2000e/kk, on täyden ansiopäivärahan määrä noin 60,75e/pv. Kuukaudessa tämä tekee keskimäärin 1305 euroa.

Voit testailla kotisivuillamme olevalla laskurilla, mikä olisi ansiopäivärahan määrä milläkin kuukausipalkalla. Laskuriin pääset alla olevasta painikkeesta.

Kuka voi liittyä Opetus ja tiede -työttömyyskassaan?

Voit liittyä kassamme, jos olet:

 • palkkatyössä (yhdenkin tunnin sijaisuus riittää, jos liityt kassaan työpäivänäsi!),

  ja lisäksi
 • olet suorittanut korkeakoulututkinnon, tai
 • työskentelet koulutuksen, opetuksen, sivistyksen, psykologian tai tutkimuksen alalla tai näiden alojen kehittämis- ja edunvalvontatehtävissä, tai
 • sinut on hyväksytty suorittamaan korkeakoulututkintoa ja olet samanaikaisesti opiskelualaasi liittyvässä palkkatyössä

Jos olet esimerkiksi opettajaopiskelija, voit liittyä työttömyyskassaamme, jos teet opiskelualaasi liittyvää työtä opiskeluaikanasi. Voit liittyä esimerkiksi sellaisena päivänä, jolloin teet yhden tunnin sijaisuuden opettajana.

Miksi liittyä juuri meille Opetus ja tiede -kassaan?

 1. Meillä on vankka asiantuntemus juuri opetusalan sekä korkeakoulu- ja tutkimussektorin erityspiirteistä.
 2. Jäsenkuntamme on laaja ja jäsenet työllistyvät hyvin monelle eri alalle. Osaamisemme ei rajaudu vain opetus- ja tutkimusalaan.
 3. Me autamme sinua vaikeissa tilanteissa. Viestipalvelumme on auki 24/7 ja vastaamme sinulle nopeasti. Jos kysymyksesi ei koske omaa alaamme, ohjaamme sinua eteenpäin.
 4. Meille jäsen on aina tärkein. Kehitämme jatkuvasti jäsentemme kanssa toimintaamme ja kuuntelemme jäseniämme.
 5. Meillä asioiminen on sujuvaa ja helppoa.

Miten kassaan liitytään?

Voit liittyä jäseneksemme joko ammattiliiton kautta tai suoraan meille kassaan yksilöjäseneksi.

Jos haluat liittyä vain työttömyyskassamme jäseneksi, hae kassan jäsenyyttä alla olevasta linkistä. Työttömyyskassan yksilöjäsenen jäsenmaksu on 4,50e/kk vuonna 2024, mikä on eri työttömyyskassojen jäsenmaksuista kolmanneksi pienin.

Jos haluat liittyä myös ammattiliittoon, ole suoraan yhteydessä liittoon. Tällöin työttömyyskassan jäsenmaksu maksetaan liiton jäsenmaksun yhteydessä.

Miksi juuri nyt on tärkeää liittyä työttömyyskassaan?

Työttömyysturvaan on tulossa vuonna 2024 suuria muutoksia sekä heikennyksiä. Osa muutoksista on jo voimassa, kuten lomakorvauksen jaksotus vuoden alusta lukien. Syksyllä 2024 on tulossa voimaan euroistaminen. Tämä tarkoittaa, että päivärahaa voi saada, kun on ansainnut palkkaa minimimäärän verran kuukaudessa (yhden vuoden ajan). Tällä hetkellä päivärahaa voi saada, jos on työskennellyt 8 tuntia opetusalalla viikossa tai muulla alalla 18 tuntia viikossa (puolen vuoden ajan).

Myös oikeus päivärahaan alkaa, kun on kassan jäsenyysaikana työskennellyt vuoden. Tällä hetkellä kuuden kuukauden työskentely jäsenyysaikana riittää. On tärkeää liittyä työttömyyskassaan aikaisin, jo opiskeluvaiheessa.

Aina myös yhteiskunnallinen tilanne vaikuttaa työelämään ja työttömyyteen. Usealla alalla on lomautuksia sekä työsuhteiden rikkonaisuutta. Jos esimerkiksi sinulle on tarjolla vain osa-aikatyötä, voit kassan jäsenenä saada soviteltua päivärahaa turvaamaan elantosi. Luethan ehdoista lisää kotisivuiltamme kohdasta Soviteltu päiväraha. Jos taas otat vastaan työttömänä työn kauempaa kotoa, voit hakea kassasta liikkuvuusavustusta. Yksi lakimuutoksista on myös aikuiskoulutustuen lakkauttaminen, jota on haettu Työllisyysrahastosta (lainvalmistelu on kesken). Tiesitkö, että myös työttömyysetuudella voit joissain tapauksissa opiskella esimerkiksi työvoimakoulutuksen tai omaehtoisen opiskelun muodossa. Näistä kannattaa aina olla yhteydessä Te-toimistoon.(siirryt toiseen palveluun)

Heräsikö sinulla kysyttävää? Lue lisää kotisivuiltamme tai sosiaalisesta mediasta. Jos haluat kysyä jäseneksi liittymisestä meiltä lisää, ota yhteyttä sähköpostitse (yleinen@opetusjatiede.fi) tai tutustu jäsenyyssivuihimme.