Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Etuuksien verotus loppuvuonna 2023 ja alkuvuonna 2024

Verokortin ansioraja voi olla täyttymässä osalla jäsenistämme, jolloin verokortin lisäprosentti tulee käyttöön. Monia on myös alkanut jo askarruttaa, miten etuuden verotus tapahtuu vuodenvaihteen jälkeen.

Osalla jäsenistämme voi loppuvuonna tulla eteen tilanne, jossa verokortin ansioraja ylittyy. Tällöin ansiopäivärahan, vuorottelukorvauksen tai liikkuvuusavustuksen maksatuksessa siirrytään käyttämään verokortin lisäprosenttia.

Opetus ja tiede -työttömyyskassassa on käytössä toiminto, jonka myötä järjestelmämme robotti arvioi jäsentemme loppuvuoden keskimääräisen ansiopäivärahan määrän. Jos tämän arvion perusteella vaikuttaa siltä, että verokortin ansioraja olisi ylittymässä, lähetetään jäsenelle automaattisesti kassasta kirje. Kirjeessä jäsentä kehotetaan tarkistamaan oma veroprosenttinsa loppuvuodelle ja toimittamaan halutessaan kassaan uuden muutosverokortin etuutta varten.

Vaikka robotti tarkastaa verotietoja, muistathan silti itsekin tarkkailla ansiorajan kertymistä. Pääset helposti tarkistamaan kassalla olevat verokortti- ja kertymätiedot Openetin kohdasta Tulo- ja verotiedot-> Verotiedot.

Etuuden verotus vuonna 2024

Tammikuussa 2024 etuuksien maksatuksessa noudatetaan samaa ennakonpidätysprosenttia kuin joulukuussa 2023. Vuosikertymä kuitenkin nollataan vuodenvaihteessa, joten maksussa käytetään perusprosenttia.

Verottaja toimittaa kassalle 1.2.2024 alkaen jäsentemme palkkaa varten lasketut ennakonpidätysprosentit. Kassaan ei tarvitse lähettää kotiin automaattisesti toimitettuja paperisia verokortteja. Palkkaverokortin perusteella etuudesta suoritettavan ennakonpidätyksen määrä on vähintään 25%, vaikka ennakonpidätysprosentti olisi verokortilla tätä pienempi. Jos haluat, että ennakonpidätys on alle 25%, voit toimittaa kassaan muutosverokortin etuutta varten, jolloin vero pidätetään muutosverokortin ennakonpidätysprosentin mukaisesti.

Palkkaverokortin perusteella etuudesta suoritettavan ennakonpidätyksen määrä on vähintään 25%, vaikka ennakonpidätysprosentti olisi verokortilla tätä pienempi. Jos haluat, että ennakonpidätys on alle 25%, voit toimittaa kassaan muutosverokortin etuutta varten, jolloin vero pidätetään muutosverokortin ennakonpidätysprosentin mukaisesti.

Uuden verokortin saat nopeimmin tilaamalla sen verottajan sähköisessä Oma vero -asiointipalvelussa, osoitteessa www.vero.fi. Verokorttia tilatessasi valitse etuuden maksajaksi ”Opetus ja tiede Tk”. Silloin verokortin tiedot tulevat automaattisesti Opetus ja tiede -työttömyyskassalle, eikä fyysistä verokorttia tarvitse toimittaa meille. Jos tilaat etuuden muutosverokortin muulla tavalla, toimita verokortti meille itse joko Openetin kautta tai kirjepostina.

Lisätietoja etuuksien verotuksesta saat verohallinnon verkkosivuilta osoitteesta www.vero.fi.

Lue seuraavaksi