Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Oletko jäämässä syksyllä vuorotteluvapaalle?

Syksy on suosittua aikaa jäädä vuorotteluvapaalle. Monia voi askarruttaa, miten toimia vuorotteluvapaan lähestyessä ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon. Olemme tiivistäneet tähän uutiseen, miten kannattaa edetä, jos vuorotteluvapaa on sinulle ajankohtainen.

HUOM! Alla oleva ohjeistus perustuu uutisen kirjoitushetkellä voimassa olevaan lainsäädäntöön. Uusi hallitusohjelma on esittänyt, että vuorotteluvapaasta luovuttaisiin. Tiedotamme asiasta lisää heti, kun lainvalmistelutyö etenee.

Voit lukea uutisen hallitusohjelman lupaamista uudistuksista alla olevan linkin kautta.

1. Selvitä, onko vuorotteluvapaa mahdollista sinulle

Vuorotteluvapaalle pääsy edellyttää muun muassa, että

  • teet vakituista kokopäivätyötä ja työaikasi on vähintään 75% kokoaikaisen työntekijän työajasta
  • olet tehnyt työtä samalle työnantajalle vähintään 13 kuukautta ennen vuorotteluvapaalle jäämistä
  • palkatonta poissaoloa on enintään 30 kalenteripäivää edellisen 13 kuukauden aikana

TE-toimisto tutkii yllä olevien työssäoloedellytysten täyttymisen. TE-toimisto tutkii myös muut työvoimapoliittiset edellytykset, kuten vuorottelijan yläikärajan, vuorotteluvapaan keston, vuorotteluvapaasijaisen vaatimukset sekä vuorottelijan yritystoiminnan. Saat tarvittaessa lisätietoa näistä edellytyksistä TE-toimistosta.

Lisäksi vuorotteluvapaan edellytyksenä on, että sinulla on työhistoriaa vähintään 20 vuotta.

Työttömyyskassa tutkii, täyttyykö 20 vuoden työhistoriaedellytys. Voit tarkistaa työhistorian riittävyyden ennakkoon kassasta. Lähetä Openetin viestit-toiminnolla kirjallinen pyyntö työhistorian tarkistamisesta, ja mainitse viestissä vuorotteluvapaan suunniteltu alkamisajankohta ja voimassa oleva kotiosoitteesi.

2. Sovi vuorotteluvapaasta työnantajasi kanssa

Vuorotteluvapaa on ensisijaisesti sinun ja työnantajasi välinen sopimusasia. Sovi vapaasta kirjallisesti työnantajan kanssa täyttämällä vuorottelusopimus. Lomakkeen löydät TE-palveluiden Työmarkkinatori (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)-sivuilta.

3. Ota yhteyttä TE-toimistoon

Ole hyvissä ajoin yhteydessä TE-toimistoon vuorotteluvapaastasi. TE-toimisto tutkii oikeutesi vuorotteluvapaaseen ja antaa asiasta kassalle lausunnon. Varmista, mitä liitteitä TE-toimistoon tulee toimittaa lausunnon antamiseksi. Varmista myös hieman ennen vuorotteluvapaan alkamista, että kaikki tarvittavat liitteet ovat TE-toimistossa.

Muistathan ilmoittaa TE-toimistoon, jos sinulla tai puolisollasi on yritystoimintaa (mukaan lukien maa- tai metsätilan omistus). TE-toimiston tulee lausunnossaan ottaa kantaa yritystoimintaan.

4. Toimita vuorottelukorvaushakemus kassaan

Vuorottelukorvaushakemuksen voi toimittaa kassaan jo ennen vuorotteluvapaan alkamista. Toimita hakemus kuitenkin kolmen kuukauden sisällä vuorotteluvapaan alkamisesta. Nopeimmin hakemuksen lähettäminen onnistuu Openetissä.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan vuorottelusopimus. Jos sinulla tai puolisollasi on yritystoimintaa (mukaan lukien maa- tai metsätilan omistus), toimita liitteeksi myös viimeisin vahvistettu henkilökohtainen verotuspäätöksesi.

Palkkatodistusta ei kassaan pääsääntöisesti tarvitse toimittaa, koska saamme tulotiedot tulorekisteristä. Joissain tapauksissa palkkalaskelmien tai -todistuksen toimittaminen voi olla tarpeellista, jos tulorekisteristä ei ilmene kaikki tarvittavat tiedot. Voit lukea kotisivuillamme julkaistusta artikkelista,(avautuu uuteen ikkunaan) mitkä ovat yleisimpiä tilanteita, jolloin tulorekisterin tiedot eivät riitä.

5. Päätöksen odottaminen

Vuorottelukorvaushakemus otetaan yleensä käsittelyyn aikaisintaan, kun vuorotteluvapaata on takana kaksi kalenteriviikkoa.

Päätös vuorottelukorvauksesta annetaan hakemuksen käsittelemisen yhteydessä. Päätöstä vuorottelukorvauksesta ei voida antaa etukäteen.

Vuorottelukorvausta maksetaan joko neljän viikon tai kalenterikuukauden rytmissä. Ensimmäisen ja viimeisen maksuerän pituudet saattavat poiketa tästä rytmistä.

Jos tilanteessasi tapahtuu muutoksia vuorotteluvapaan aikana, ilmoita siitä kassaan viipymättä esimerkiksi lähettämällä viesti tai vuorotteluhakemuksen muutosilmoitus Openetissä.

Voit lukea lisää vuorottelukorvauksesta alla olevan linkin kautta.

Alla olevasta linkistä pääset laskuriin, jossa voit arvioida vuorottelukorvauksen määrää. Muista valita laskurissa päivärahalajiksi vuorottelukorvaus.

Lue seuraavaksi