Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Teetkö osa-aikatöitä?

Jos teet osa-aikatyötä tai satunnaista työtä, tai jos sinulla on sivutoimista yritystoimintaa, sinulla voi olla oikeus soviteltuun ansiopäivärahaan.

Edellytykset soviteltuun päivärahaan

Soviteltuun päivärahaan voi olla oikeus, jos:

 • teet osa-aikatyötä (työaika enintään 80% alalla sovellettavan kokoaikaisen työntekijän työajasta
 • teet satunnaista työtä (kokoaikatyö, jonka kesto on enintään 14 vuorokautta)
 • sinut on lomautettu lyhentämällä päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi
 • sinulla on sivutoimista yritystoimintaa
 • sinulle on maksettu kirjoituspalkkioita tai vastaavia palkkioita omasta työstä

Muista pitää työnhaku voimassa!

Myös sovitellun päivärahan tilanteessa, työnhaun voimassaolo TE-toimistossa on ehdoton edellytys, jotta etuutta voidaan maksaa.

Oikeutta soviteltuun päivärahaan ei kuitenkaan voi syntyä, jos olet omasta aloitteestasi lyhentänyt työaikaasi siten, että työaika on enintään 80% kokoaikaisen työntekijän työajasta. Työajan vähentäminen tulee olla aina lähtöisin työnantajan aloitteesta.

Toimintaohjeet

 1. Ilmoita osa-aikatyöstä TE-toimistoon. Jos haet soviteltua päivärahaa työsuhteen ajalta, muista pitää työnhakusi voimassa
 2. Toimita kassaan ansiopäivärahahakemus. Ilmoita hakujaksolla tekemäsi työtunnit hakemuksella. Ilmoita myös hakujaksolla olevat palkanmaksupäivät sekä arvio tulevista palkanmaksupäivistä.
 3. Voit seurata yleistä käsittelytilanteen etenemistä kotisivuiltamme www.opetusjatiede.fi. Löydät mahdolliset lisätietopyyntökirjeet Openetistä.
 4. Halutessasi voit arvioida sovitellun päivärahan määrää Openetissä olevalla laskurilla. Huomioithan, että sovitellussa päivärahassa palkat huomioidaan palkanmaksupäivän perusteella.

Liitteet

Jos aloitat osa-aikatyön ja haet soviteltua päivärahaa, toimita hakemuksen liitteeksi

 • kopio osa-aikatyön työsopimuksesta. Jos kirjallista työsopimusta ei ole laadittu, toimita vastaava selvitys työsuhteen yleisistä ehdoista. Jos työsuhde kestää enintään 14 vuorokautta, ei työsopimuksen toimittaminen yleensä ole välttämätöntä. Ilmoita tällöin kuitenkin hakemuksen lisätiedoissa työsuhteen kesto.
 • ensimmäisen palkkalaskelman toimittaminen voi nopeuttaa hakemustesi käsittelemistä. Voit toimittaa palkkalaskelman, kun se on saatavilla.

Lue lisää sovitellusta ansiopäivärahasta alla olevan linkin kautta.