Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Söka arbete i ett EU/EES-land eller Schweiz

Kan en arbetssökningsresa, till exempel till ett annat nordiskt land eller längre söderut i Europa, vara ett alternativ för dig?

En arbetssökningsresa innebär att du som är helt arbetslös kan söka arbete i ett annat EU/EES-land och samtidigt få inkomstrelaterad dagpenning från Finland i tre månader. 

Om du har varit arbetslös och registrerad som arbetssökande hos AN-byrån i minst fyra veckor och är intresserad av en arbetssökningsresa kan du avtala om din resa med AN-byrån. Informera därefter oss på kassan och vi skriver ut det nödvändiga U2-formuläret för din arbetssökning. Du måste registrera dig som arbetssökande hos myndigheten i det land du reser till inom sju dagar från den dag du lämnar Finland. Mer detaljerade anvisningar om arbetssökningsresan finns på vår hemsida här

Under arbetssökningsresan kan du få inkomstrelaterad dagpenning i tre månader om du har avtalat om resan med AN-byrån och även uppfyller de övriga villkoren för att få dagpenning. Om du inte hittar arbete under arbetssökningsresan måste du återvända till Finland och registrera dig hos AN-byrån inom tre månader från din avresedag. 

Kontakta oss på kassan om du har frågor gällande arbetsresan eller andra utlandsrelaterade arbetssituationer. Du kan nå oss till exempel genom att skicka ett meddelande via Openet. 

Exempel på arbetssökningsresor: 

  • Rasmus reste till Spanien för att söka arbete den 1.1.2024. Han registrerade sig som arbetssökande i Spanien den 2.1.2024 och får inkomstrelaterad dagpenning från Finland i tre månader. Han hittar inget arbete i Spanien. Efter återkomsten till Finland får Rasmus fortfarande inkomstrelaterad dagpenning från Finland eftersom han har registrerat sig som arbetssökande hos AN-byrån inom tre månader från avresedagen. Han uppfyller även de övriga villkoren för att få dagpenning.
  • Ulla reste till Norge för att söka arbete den 1.1.2024. Hon registrerade sig som arbetssökande i Norge den 2.1.2024 och får inkomstrelaterad dagpenning från Finland. Ulla får ett heltidsarbete i Norge den 1.2.2024 och meddelar om detta till oss på kassan och till AN-byrån. Betalningen av inkomstrelaterad dagpenning från Finland upphör den 31.1.2024. 

Lue seuraavaksi