Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Karenssi

Karenssi on Työ- ja elinkeinotoimiston määräämä korvaukseton määräaika, jonka ajalta ei lähtökohtaisesti ole oikeutta ansiopäivärahaan.

Karenssiajalle ei voida myöskään asettaa omavastuuaikaa. Pohjoismaisen työvoimapalvelumallin myötä karenssit lyhenevät 2.5.2022 alkaen. Karenssi on tilanteesta riippuen 7, 14, 30 tai 45 kalenteripäivää. Lisätietoja karenssista saat TE-toimistosta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).  Aiemmin karenssit olivat 15 päivästä 90 päivään.

Huomioithan, että TE-toimiston asettama karenssi on eri asia kuin omavastuuaika, jonka asettaa työttömyyskassa. Lisätietoa omavastuuajasta löydät kotisivujemme kohdasta Ansiopäivärahan määrä.

Karenssipäätöksestä valittaminen

Voit hakea ansiopäivärahaa karenssin ajalta, jolloin kassa antaa sinulle päätöksen, josta voit halutessasi valittaa. Pelkästä TE-toimiston antamasta lausunnosta ei voi valittaa, joten valitus tehdään kassan antamasta päätöksestä. Lisätietoa valituksen tekemisestä löydät kotisivujemme kohdasta Muutoksenhaku ja takaisinperintä.

Ansiopäivärahan hakeminen karenssin päätyttyä

Jos haet ansiopäivärahaa karenssin päättymisen jälkeen, toimita ensimmäinen hakemus, kun karenssin päättymisestä on kulunut kaksi täyttä kalenteriviikkoa (ma-su). Ilmoita hakemuksella, mitä olet tehnyt karenssin aikana. Jos olet ollut palkkatyössä, toimita selvitys työskentelystäsi karenssin aikana (työsopimus ja viikkotuntiselvitys, jos työstä on maksettu palkkaa tehtyjen työtuntien perusteella).