Kansainväliset tilanteet työttömyysturvassa – mitä sinun on hyvä tietää?
Sosiaaliturva kannattaa aina selvittää jo ennen työsuhteen alkua tai lähtöä ulkomaille, jotta myöhemmin ei tule ikäviä yllätyksiä. Olethan yhteydessä Openetin kautta viestillä, jos suunnittelet ulkomaille lähtöä tai jos, sinulla on kysyttävää kansainvälisista tilanteista. Autamme mielellämme.
Etätyön tekeminen ulkomailla voi kuulostaa houkuttelevalta: aamupäivät töissä ja illat paikallisista nähtävyyksistä tai kulttuurista nauttien. Voisinko yhdistää työnhaun toisessa maassa, tutustumisen uuteen kulttuuriin ja samalla laajentaa kansainvälistä verkostoani? Ennen kuin lähdet pakkaamaan laukkuja, on kuitenkin tärkeää selvittää, miten työ ulkomailla vaikuttaa työttömyysturvaasi.
Mitä tarkoittaa työn vakuuttaminen?
Eläketurvakeskuksen mukaan työn vakuuttamisella tarkoitetaan, että lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan pääsääntöisesti työskentelyvaltion lainsäädännön mukaisesti.
Etätyö ulkomailla – tarkista työn vakuuttaminen
Etätyö ulkomailta voi kuulostaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta, mutta se ei automaattisesti tarkoita, että kuuluisit Suomen sosiaaliturvan piiriin. Pääsääntöisesti työ vakuutetaan siinä maassa, jossa työ tehdään, vaikka se tehtäisiinkin etätyönä suomalaiselle työnantajalle.
Jos kuitenkin työskentelet EU-/ETA-maassa ja haluat säilyttää Suomen sosiaaliturvan, voit hakea Eläketurvakeskukselta A1-todistusta(siirryt toiseen palveluun). Jos todistus myönnetään, se on vahvistus siitä, että työnantajasi maksaa sosiaalivakuutusmaksut Suomeen ja työttömyyskassajäsenyys Suomessa tulisi pitää voimassa.
Jos työskentelet kolmannessa maassa (EU-/ETA-alueen ulkopuolella) huomaa, että työ ei kerrytä ansiopäivärahan työssäoloehtoa. On kuitenkin mahdollista, että työmarkkinoilla olo huomioidaan, jos työ täyttää työssäoloehdon kriteerit työajan ja palkan osalta. Työttömyyskassan jäsenyys kannattaa lähtökohtaisesti pitää voimassa kolmannessa maassa työskentelyn ajan. Kolmannen maan tilanteissa vakuuttaminen voi mennä eri tavalla kuin EU- /ETA -maissa ja Sveitsissä, joten suosittelemme ottamaan ajoissa yhteyttä työttömyyskassaan Openetin kautta viestillä.
Ruotsi ja Tanska ovat poikkeuksia
Ruotsissa ja Tanskassa on samankaltaiset työttömyyskassajärjestelmät kuin Suomessa.Jos työsi tulee vakuuttaa Ruotsissa tai Tanskassa työssäoloehdon kertyminen edellyttää, että liityt paikalliseen työttömyyskassaan. Tämä koskee myös osa-aikatyötä näissä maissa.
Ongelmatilanteita voi syntyä, jos työ ei ole vakuutettu oikein Ruotsissa tai Tanskassa, eikä työtä voidakaan ottaa myöhemmin huomioon Suomen työssäoloehtoon. Esimerkiksi Ruotsissa virkamieheksi luokiteltujen työntekijöiden tulee liittyä paikalliseen työttömyyskassaan, ja heidän palkastaan maksetaan lakisääteiset maksut Ruotsiin, vaikka he asuisivat Suomessa.
Jos työsi tulee vakuuttaa Ruotsissa tai Tanskassa työssäoloehdon kertyminen edellyttää, että liityt paikalliseen työttömyyskassaan.
Ulkomaille lähetettynä työntekijänä
Jos suomalainen työnantaja lähettää sinut työskentelemään ulkomaille, oikeutesi Suomen työttömyysturvaan säilyy, mutta myös ulkomaille lähettäminen edellyttää A1 -todistuksen hakemista Eläketurvakeskukselta.(siirryt toiseen palveluun)
Jos työ on osa-aikaista, voit hakea soviteltua päivärahaa Suomesta. Erilaisten ulkomailta saatujen palkkojen ja palkkioiden vaikutusta päivärahaan selvitellään usein, koska jäsenemme tekevät paljon töitä myös ulkomailla erilaisissa projekteissa joko lähetettynä työntekijänä tai kokonaan ulkomaiselle työnantajalle.
Joissain tilanteissa saatamme tarvita myös työvoimapoliittisen lausunnon TE-toimistosta siitä, kuinka työllistävää työ on, onko se kokoaika- vai osa-aikatyötä tai yrittäjyyttä.
Kolmen kuukauden työnhakumatka EU-/ETA-maahan tai Sveitsiin
Kolmen kuukauden työnhakumatkat toiseen EU-/ETA-maahan tai Sveitsiin ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat vaihtaa maisemaa. EU-säädökset mahdollistavat kolmen kuukauden työnhakumatkan toiseen EU-/ETA-maahan. Työttömänä työnhakijana voit jatkaa suomalaisen työttömyysetuuden saamista työnhakumatkan aikana, mutta tästä tulee sopia etukäteen TE-toimiston kanssa.
Työnhakumatkan käytännän vaiheet:
Olet ollut työttömänä työnhakijana Suomessa vähintään 4 viikon ajan ennen lähtöä.
Sovi TE-toimiston kanssa työnhakumatkasta. Pyydä TE-toimistolta työvoimapoliittinen lausunto ja työttömyyskassalta hyvissä ajoin U2-todistus.
Ilmoittaudu työnhakijaksi kohdemaan työvoimatoimistossa 7 päivän kuluessa lähtöpäivästä.
Työnhakumatkan aikana saat edelleen työttömyyspäivärahaa Suomesta, mutta on tärkeää huolehtia, että ilmoittautumiset ja muut velvoitteet hoidetaan määräaikojen mukaisesti. Jos päätät jäädä kohdemaan työmarkkinoille, sosiaaliturva siirtyy sinne.
Saamme vahvistuksen ilmoittautumisesta sähköisen järjestelmän kautta, jonka jälkeen seuraamme työnhakumatkan toteutumista ja maksamme ansiopäivärahaa kolmen kuukauden ajan tai siihen asti, kunnes jäsenemme työllistyy. Työnhakumatkan jälkeen tarkistamme, palasiko jäsenemme takaisin Suomeen ja jos jäi kohdemaahan, työllistyikö hän siellä.
Millaista on työ kv-asioiden parissa
Työ on mielenkiintoista ja vaihtelevaa, koska asiakkaiden tilanteet ovat aina yksilöllisiä. On hienoa nähdä, kuinka rohkeasti jäsenemme hakevat töitä ulkomailta työnhakumatkan merkeissä ja muuttavat ulkomaille töihin.
Kainsainvälisten asioiden työttömyysturva-asiantuntijatiimi:
” Intohimoinen jalkapallokannattaja, joka tykkää kissoista & matkustelua rakastava asiantuntija, joka nauttii patikoinnista Alpeilla”