Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Terminologi inom arbetslöshetsförsäkringen

Arbetslöshetsförsäkringen innehåller många olika termer och begrepp som kan vara svåra att förstå. Därför har vi sammanställt en ordlista där du kan kontrollera betydelsen av olika termer.

Termerna har samlats i alfabetisk ordning. Du kan enkelt navigera till önskad bokstav via innehållsförteckningen.

A

Arbetsmarknadsavbrott

Arbetsmarknadsavbrott avser en situation där en person har varit borta från arbetsmarknaden i mer än sex månader utan godtagbara skäl. I detta fall kan rätten till inkomstrelaterad dagpenning återuppstå först när personen uppfyller arbetsvillkoret på nytt efter att arbetsmarknadsavbrottet har avslutats.

Godtagbara skäl för att vara borta från arbetsmarknaden är exempelvis:

  • Heltidsstudier
  • Arbete med stipendium
  • Sjukpenningperiod
  • Föräldraledighet eller vård av ett barn under 3 år
  • Värnplikt eller civilplikt
Arbetsvillkor

En av förutsättningarna för att ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning är att medlemmen i arbetslöshetskassan har uppfyllt arbetsvillkoret under tiden medlemskapet har varit i kraft. Du måste även ha en tillräcklig lång arbetshistoria för att rätt till dagpenning ska kunna uppstå. Mer information om arbetsvillkoret: Rätt till inkomstrelaterad dagpenning.

B

Betalningsbaserad jämkning

Vid betalningsbaserad jämkning påverkar exempelvis inkomster från deltidsarbete vanligtvis beloppet på den inkomstrelaterade dagpenningen under den jämkningsperiod då lönen betalas. Om jämkningsperioden exempelvis är 1.12.2024–31.12.2024, påverkar de löner från deltidsarbete som betalas under den perioden dagpenningens belopp. Tidsperioden för arbetet är inte avgörande vid betalningsbaserad jämkning, utan snarare när lönen för arbetet betalas.

D

Deltidsarbete

Deltidsarbete anses vara arbete där arbetstiden är högst 80 % av en heltidsanställds maximiarbetstid inom branschen. Om en heltidsanställds maximiarbetstid till exempel är 24 timmar per vecka, anses arbetet vara deltidsarbete även vid 19,2 timmars arbetstid per vecka.

E

Efterskydd

Dagpenning kan betalas baserat på efterskydd till exempel om ett påbörjat företagsverksamhet avslutas inom 18 månader och företagarens arbetsvillkor ännu inte har uppfyllts. I sådana fall grundar sig dagpenningen på den tidigare intjänade löntagarens rätt till dagpenning. Om 18 månaders efterskyddstid har överskridits finns ingen rätt till dagpenning förrän ett nytt löntagares arbetsvillkor har uppfyllts.

F

Fördelning av inkomst (vid jämkad dagpenning)

Om en person får lön för en period som är längre än en månad under jämkningsperioden, och om betalningssättet avviker från den vanliga lönebetalningsperioden, delas arbetsinkomsten och den arbetsperiod som ligger till grund för lönen upp så att de påverkar betalningsmånaden och lika många månader efterföljande månader som det antal månader lönen har betalats för.

Företagsverksamhet som bisyssla

Arbetskraftsmyndigheten undersöker om företagsverksamheten är en bisyssla eller huvudsyssla och ger ett utlåtande till arbetslöshetskassan om detta. Om företagsverksamheten bedöms som bisyssla hindrar det inte utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning. I så fall jämkas inkomsterna från deltidsföretagsverksamheten vid beräkningen av dagpenningen. Mer information: Företagsverksamhet.

G

Gradering av dagpenningens nivå

Om inkomstrelaterad dagpenning har betalats ut baserat på ett arbetsvillkor på 12 kalendermånader, har personen övergått till så kallad gradering. Vid gradering sänks nivåerna på dagpenningen i takt med att arbetslösheten fortskrider enligt följande:

  • Till 80 % efter 40 förmånsdagar
  • Till 75 % efter 170 förmånsdagar

Mer information: Gradering av dagpenningens nivå.

Granskningsperiod

Granskningsperioden är 28 månader lång, och arbetsvillkoret måste uppfyllas inom denna period. Granskningsperioden börjar vanligtvis från den tidpunkt då du har registrerat dig som arbetssökande hos arbetskraftsmyndigheten. Granskningsperioden kan förlängas i upp till 7 år om du har giltiga skäl att vara borta från arbetsmarknaden (t.ex. heltidsstudier, föräldraledighet, vård av barn under 3 år, sjukdagpenningperiod, stipendieperiod).

H

Heltidsarbete

Heltidsarbete innebär att arbetstiden överstiger 80 % av maximiarbetstiden för en heltidsanställd inom branschen. Om en heltidsanställning varar längre än 14 dagar har man inte rätt till inkomstrelaterad dagpenning för den perioden.

I

Inkomstrelaterad dagpenning

Inkomstrelaterad dagpenning är en förmån som betalas av arbetslöshetskassan till en medlem vid arbetslöshet eller permittering. Inkomstrelaterad dagpenning består av en grunddel som motsvarar grunddagpenningen och en inkomstrelaterad del som baseras på lönen.

J

Jämkad dagpenning

Jämkad dagpenning kan betalas ut om en person arbetar deltid eller har ett heltidsarbete som varar högst två veckor, eller om personen har inkomster från deltidsföretagsverksamhet eller eget arbete. Jämkad dagpenning innebär att inkomster från arbete eller företagsverksamhet minskar dagpenningens belopp. Mer information: Jämkad dagpenning.

Jämkningsperiod

Med jämkningsperiod avses den tidsperiod vars händelser påverkar den inkomstrelaterade dagpenningen och dess belopp. Jämkningsperiodens längd är alltid fyra kalenderveckor eller en månad. Detta gäller även om dagpenning ansöks för en kortare period, till exempel vid arbetslöshet. Då kan jämkningsperioden även omfatta tiden före arbetslösheten. Om exempelvis arbetslösheten börjar den 1 december 2024 och den första ansökan är för perioden 1 december 2024–15 december 2024, kan jämkningsperioden sättas till exempelvis 16 november 2024–15 december 2024. Jämkningsperioden för varje ansökande undersöks dock först vid handläggningen av ansökan.

K

Karens

Karens är en av arbetskraftsmyndigheten fastställd ersättningsfri tidsperiod under vilken dagpenning i regel inte betalas ut. Karensens längd är 7, 14, 30 eller 45 kalenderdagar. Karens kan till exempel tillämpas om du säger upp dig från ett arbete utan en arbetskraftspolitiskt godtagbar orsak. Mer information om karens kan du få från arbetskraftsmyndigheten.

Behöver du förtydligande om någon annan term? Skicka din önskan via Openettis meddelandetjänst!

M

Maximiarbetstid

Med maximiarbetstid avses den arbetstid som en heltidsanställd inom branschen arbetar per vecka. Till exempel har en klasslärare vanligtvis en maximiarbetstid på 24 timmar per vecka, och en lärare inom småbarnspedagogik har en maximiarbetstid på 38,25 timmar per vecka.

Maximiperiod / Maximibetalningstiden

Maximiperiod eller maximibetalningstid refererar till den längsta period för vilken dagpenning kan betalas ut. Maximiperioden är beroende av arbetslivserfarenhet och ålder och kan vara 300, 400 eller 500 dagar.

Medlemskapskrav

Med medlemskapskrav avses den tid en person måste ha varit medlem i en arbetslöshetskassa för att ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning.

Medlemskapskravet är:

  • 26 veckor om den sista arbetsveckan som beaktas i inkomstrelaterad dagpenning slutar den 1 september 2024 eller tidigare.
  • 12 månader om du har arbetat den 2 september 2024 eller senare och har tjänat minst 465 euro per månad från detta arbete.

O

Omställningsskydd

Omställningsskydd är en förmån som kan betalas ut till en arbetstagare som har blivit uppsagd av produktions- eller ekonomiska skäl. För att få omställningsskydd måste den uppsagda arbetstagaren vara minst 55 år gammal på uppsägningsdagen, ha haft samma anställning i minst 5 år och ha registrerat sig som arbetssökande vid arbetskraftsmyndigheten inom 60 dagar från uppsägningsdagen (observera att detta är en annan dag än anställningens slutdatum). Mer information: Omställningsskydd.

Openetti

Openetti är Arbetslöshetskassan för undervisning och vetenskaps elektroniska system, där du bland annat kan skicka ansökningar och bilagor, läsa beslut och betalningsinformation, kommunicera med oss via meddelanden och uppdatera dina kontaktuppgifter. Du loggar in på Openetti via Suomi.fi identifiering.

P

Periodisering av semesterersättning

Om du får semesterersättning för obetald semester vid slutet av ett heltidsarbete som varat i mer än två veckor, periodiseras den betalda semesterersättningen, vilket förhindrar att inkomstrelaterad dagpenning betalas under periodiseringen. I Praktik innebär detta att rätten till dagpenning skjuts upp. Mer information: Periodisering av semesterersättning.

Permitteringsmeddelande

Permitteringsmeddelandet är ett skriftligt meddelande från arbetsgivaren gällande permittering. Det bör framgå ur meddelandet varför permitteringen sker, när den börjar och dess längd eller uppskattad längd. Om du ansöker om inkomstrelaterad dagpenning för permitteringstiden behöver kassan en kopia eller en bild av permitteringsmeddelandet som bilaga till ansökan.

R

Rörlighetsbidrag

Rörlighetsbidrag är en förmån som betalas av kassan och som du kan ha rätt till om din arbetsplats ligger långt från hemmet eller om du måste flytta långt bort för att ta emot ett arbete. Rörlighetsbidraget motsvarar grunddagpenningens belopp. Mer information: Rörlighetsbidrag.

S

Situation jämförbar med permittering

Med situationer jämförbara med permittering avses perioder under anställningen då arbetsgivaren inte har arbete att erbjuda och ingen lön betalas till arbetstagaren. Dessa perioder ska vara avtalade redan när anställningsavtalet upprättas och ska framgå i avtalet. Situationer jämförbara med permittering är ganska vanliga, till exempel för lärare vid medborgarinstitut. Mer information: Permittering och situationer jämförbara med permittering.

Självrisktid

Självrisktid ska fastställas när du första gången ansöker om inkomstrelaterad dagpenning eller om du uppfyller arbetsvillkoret på nytt. Självrisktiden motsvarar sju arbetsdagars arbetslöshet, och under denna tid betalas i regel inte dagpenning. Fastställandet av självrisktiden undersöks av arbetslöshetskassan (till skillnad från karens, som fastställs av arbetskraftsmyndigheten). Mer information: Självrisktid.

Sysselsättningsfrämjande tjänster / TE-tjänster

TE-tjänster är tjänster som erbjuds av arbetskraftsmyndigheten och vars syfte är att stödja sysselsättning och yrkesutbildning. Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut för TE-tjänstperioden, om rätten till dagpenning annars uppstår. TE-tjänsterna omfattar bland annat arbetskraftsutbildning, arbetsprövning, jobbsökningscoaching, karriärcoaching och självständiga studier. Mer information: TE-tjänster.

T

Tilläggsdagar

Äldre arbetssökande kan ha rätt till tilläggsdagar för inkomstrelaterad dagpenning, vilket innebär att dagpenning kan betalas ut efter att den normala maximitiden har uppfyllts, fram till slutet av den kalendermånad då personen fyller 65 år. Om personen går i pension innan 65 års ålder upphör rätten till dagpenning när pensionen börjar. Rätten till tilläggsdagar är gradvis på väg att försvinna. Det finns inte längre någon rätt till tilläggsdagar för personer födda 1965 eller senare. Mer information: Utkomstskydd för äldre.

U

Utlåtande

Arbetskraftsmyndighetens arbetskraftspolitiska utlåtande till arbetslöshetskassan. För att kassan ska kunna betala ut dagpenning krävs ett utlåtande från arbetskraftsmyndigheten om din rätt till arbetslöshetsförmån.