Ikääntyvän työttömyysturva
Lisäpäiväoikeus, velvoitetyö ja muutosturvamalli voivat olla ikääntyvää työnhakijaa koskevia asioita.
Oikeus ansiopäivärahan lisäpäiviin
Ikääntyneillä työnhakijoilla saattaa olla oikeus ansiopäivärahan lisäpäiviin. Lisäpäivillä ansiopäivärahaa voidaan maksaa myös normaalin enimmäisajan täyttymisen jälkeen aina sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin täytät 65 vuotta. Mikäli jäät eläkkeelle ennen 65 vuoden täyttymistä, päättyy päivärahaoikeus eläkkeen alkamiseen.
Lisäpäiväoikeus riippuu syntymävuodestasi ja siitä, milloin päivärahakautesi päättyy.
Oikeus lisäpäiviin syntyy jos:
- olet syntynyt vuosina 1957–1960 ja täyttänyt 61 vuotta ennen enimmäisajan päättymistä,
- olet syntynyt vuonna 1961–1962 ja täyttänyt 62 vuotta ennen enimmäisajan päättymistä,
- olet syntynyt vuonna 1963 ja täyttänyt 63 vuotta ennen enimmäisajan täyttymistä
- olet syntynyt vuonna 1964 ja täyttänyt 64 vuotta ennen enimmäisajan täyttymistä
ja olet päivärahakautesi päättyessä ollut työssä vähintään 5 vuotta viimeisen 20 vuoden aikana.
Lisäpäiväoikeus on poistumassa asteittain. Lisäpäiväoikeutta ei enää ole vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneillä.
Kassa tutkii lisäpäiväoikeuden hakemuksesi normaalin käsittelyn yhteydessä. Lisäpäiväoikeutta ei siten tarvitse erikseen hakea poikkeavilla lomakkeilla.
Lisäpäivätodistus eläkehakemukseen
Työttömyyskassa osallistuu eläkeasian käsittelyyn vain eläkkeen hakemiseen tarvittavan lisäpäivätodistuksen kirjoittamalla. Todistus annetaan pyynnöstä ja se voidaan antaa vain, jos sinulle on maksettu ansiopäivärahan lisäpäiviä eli päivärahaa on maksettu normaalin enimmäisajan täyttymisen jälkeen.
Lisäpäivätodistus voidaan kirjoittaa sen jälkeen, kun työttömyyskassa on maksanut ansiopäivärahaa eläkkeen alkamista edeltävältä kuukaudelta vähintään yhdeltä päivältä. Esimerkiksi, jos haet vanhuuseläkettä 1.10. alkaen, työttömyyskassa voi kirjoittaa todistuksen, kun päivärahaa on maksettu syyskuulta. Edeltävän kuukauden ansiopäivärahahakemuksen voi tällöin lähettää kahdessa erässä, esim. ensin ajalta 1.-9.9., jolloin todistus voidaan kirjoittaa ja sen jälkeen vielä ajalta 10.-30.9.
Jos sinulle maksetaan ansiopäivärahaa soviteltuna, voidaan hakemuksesi kuitenkin käsitellä ja lisäpäivätodistus kirjoittaa vasta, kun sovittelujakso on päättynyt. Jos esimerkiksi haku- ja sovittelurytmisi on kalenterikuukausi, voidaan hakemus 1.9. alkaen käsitellä ja todistus kirjoittaa vasta, kun sovittelujakso on päätynyt eli aikaisintaan 30.9.
Velvoitetyö
Työllistämisvelvoite koskee 57 vuotta täyttäneitä henkilöitä, joiden ansiopäivärahan enimmäisaika täyttyy viimeistään 1.9.2024.
Velvoitetyö ja 60 vuotta täyttäneiden velvoitepalvelu kerryttävät työssäoloehtoa koko kestollaan. Jos työssäoloehto täyttyy velvoitetyön tai -palvelun perusteella siten, että viimeinen työssäoloehdon täyttymiseen tarvittava viikko täyttyy viimeistään 1.9.2024, on työssäoloehdon pituus 26 kalenteriviikkoa. Työssäoloehdon pituus on 6 työssäoloehtokuukautta, jos siinä huomioidaan työssä- tai palvelussaoloaikaa 2.9.2024 alkaen.
Velvoitetyössä työssäoloehtokuukaudet kertyvät maksuperusteisesti 2.9.2024 alkaen. Ennen 2.9.2024 kertyneet työssäoloehtoviikot muunnetaan kuukausiksi siten, että 3-4 viikkoa tuottaa kokonaisen työssäoloehtokuukauden ja 1-2 viikkoa puolikkaan työssäoloehtokuukauden.
Velvoitepalvelussa työssäoloehtokuukaudet kertyvät seuraavasti:
- ennen 2.9.2024 kertyneet kalenteriviikot muunnetaan kuukausiksi siten, että 3-4 viikkoa tuottaa kokonaisen työssäoloehtokuukauden ja 1-2 viikkoa puolikkaan työssäoloehtokuukauden
- 2.9.2024 jälkeen kertyneet kalenteriviikot muunnetaan kuukausiksi siten, että 4 viikkoa tuottaa kokonaisen työssäoloehtokuukauden ja 2 viikkoa puolikaan työssäoloehtokuukauden
Jos velvoitetyön tai -palvelun jälkeen työllistyy muussa työssä, työssäoloehdon pituus on 12 kuukautta.
Muutosturvamalli
Vuoden 2023 alusta alkaen 55 vuotta täyttäneille otetaan käyttöön muutosturvamalli. Muutosturvan piirissä olevalla on oikeus muutosturvarahaan, -koulutukseen ja joihinkin muihin pienempiin parannuksiin. Muutosturva koskee kaikkia tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanottuja, ja lakia sovelletaan, jos irtisanomispäivä on ollut 1.1.2023 tai sen jälkeen.
Voit lukea lisää muutosturvarahasta täältä: