Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Palkaton syysloma ja päivärahaoikeus

Työsuhteeseen voi kuulua ajanjaksoja, jolloin työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät tilapäisesti esimerkiksi koulujen lomien vuoksi. Työttömyysturvassa näitä aikoja kutsutaan lomautukseen rinnastettaviksi jaksoiksi.

Lomautukseen rinnasteisilta ajoilta voi olla oikeus ansiopäivärahaan, vaikka työsuhde olisi kokoaikainen. Tärkeää on, että palkattomista lomajaksoista on sovittu jo työsopimusta laadittaessa, ja niiden on oltava kirjattuna työsopimukseen. Jos tällaista kirjausta ei ole, ansiopäiväraoikeutta lomautukseen rinnastettavilla jaksoilla ei synny.

Päivärahan hakeminen ja maksaminen

Ansiopäivärahaa voidaan lomautukseen rinnastettavan syyn perusteella maksaa joko täysimääräisenä tai soviteltuna, riippuen siitä, onko työsuhde kokoaikainen vai osa-aikainen. Huomioi, että päivärahaa voidaan maksaa soviteltuna myös silloin, jos sinulla on osa-aikatyö kokoaikatyön ohella tai sivutoimista yritystoimintaa.

Jos et ole varma päivärahaoikeudestasi, suosittelemme jättämään hakemuksen meille kassaan, jotta oikeutesi voidaan tutkia. Muista, että työnhaun on oltava voimassa TE-toimistossa ansiopäivärahan maksamiseksi myös lomautukseen rinnastettavissa tilanteissa. Muista siis ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään sinä päivänä, josta alkaen aiot hakea päivärahaa.

Muista, että työnhaun on oltava voimassa TE-toimistossa ansiopäivärahan maksamiseksi myös lomautukseen rinnastettavissa tilanteissa.

Palkaton syysloma osa-aikaisessa työsuhteessa

Jos työsuhteesi on osa-aikainen, olet todennäköisesti jo hakenut soviteltua päivärahaa työsuhteen alusta alkaen. Jatka tällöin päivärahan hakemista normaalin hakurytmisi mukaisesti, vaikka hakujaksoon sisältyisi myös palkaton syysloma. Sovittelujaksolla maksettu palkka otetaan huomioon koko hakujaksolla.

Jos haet päivärahaa vain syysloman ajalta, sovittelujakson aikana maksettu palkka huomioidaan silti päivärahan maksussa. Päivärahaa ei yleensä makseta täysimääräisenä, vaikka hakisit sitä vain palkattomalta lomaviikolta ja vaikka palkanmaksupäivä ei osuisikaan lomaviikolle. Sovittelujakso on aina neljä kalenteriviikkoa tai kuukausi, ja tämän jakson aikana maksetut palkat sovitellaan.

Voit lukea tarkemmin hakujaksosta, sovittelujaksosta ja maksujaksosta kotisivuillamme olevasta artikkelista, johon pääset alla olevasta painikkeesta:

Palkaton syysloma kokoaikatyössä

Ansiopäivärahaan voi olla oikeus vain lomautukseen rinnastettavilta jaksoilta, joten hakemus tulee tehdä vain palkattoman syyslomaviikon ajalta. Toimita hakemus koko kalenteriviikon ajalta (maanantai-sunnuntai). Esimerkiksi, jos työsopimuksesi mukaan palkaton syysloma on 14.-20.10.2024, hakemus tulee jättää koko viikon 14.-20.10.2024 ajalta. Hakemuksen voi tällöin toimittaa aikaisintaan 20.10.2024.

Päivärahaoikeuden edellytyksenä on, että palkattomista jaksoista on maininta työsopimuksessa. Hakemukseen tulee liittää työsopimus ja viikkotuntiselvitys ennen lomaa tehdyistä työtunneista. Viikkotuntiselvityksen voi täyttää joko työnantaja tai sinä itse. Lomakkeita löydät kotisivujemme Lomakkeet-osastosta.

Jos sinulla on osa-aikatyö kokoaikaisen työsuhteen ohella, toimita myös sen työsopimus. Osa-aikatyö huomioidaan sovittelussa, ja ansiopäiväraha maksetaan tällöin yleensä soviteltuna palkattomalta lomaviikolta.

Lue seuraavaksi