Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Jatkohakemus – Miten ja milloin se lähetetään?

Monilla kesähakijoillamme alkaa ensimmäisen jatkohakemuksen lähettäminen olla ajankohtaista. Tässä uutisessa ohjeistamme, miten ja milloin jatkohakemus tulee meille kassaan toimittaa

Milloin ja miltä ajalta?

Tavallisesti ensihakemuksen jälkeen jatkohakemus lähetetään neljältä kalenteriviikolta tai kuukaudelta. Lomakorvauksen jaksottaminen, mahdollinen omavastuuaika sekä mahdollinen soviteltava tulo voivat kuitenkin vaikuttaa ensimmäisen jatkohakemuksen hakujakson pituuteen. Sen vuoksi on hyvin vaikea ennakkoon arvioida, miltä ajalta kunkin hakijan tulee jatkohakemus meille toimittaa.

Kun ensihakemuksesi on käsitelty, hakemuksen käsittelijä tutkii, mikä on juuri sinun tilanteeseesi sopiva jatkohakemuksen hakuaika. Hakemuksen käsittelijä lähettää sinulle viestin Openetissä, jossa hän kertoo, mille ajalle mahdollinen lomakorvaus on jaksotettu ja miltä ajalta seuraava hakemus tulee meille kassaan toimittaa. Ohjeistus jatkohakemuksen toimittamisesta tulee myös siinä tapauksessa, että lomakorvausta ei ole sinulle maksettu.

Jos sinun kohdallasi on jaksotettu lomakorvausta, pyydämme lähtökohtaisesti toimittamaan hakemuksen myös lomakorvauksen jaksottamisen ajalta. Tämä voi tuntua oudolta, sillä olemmehan jo antaneet kielteisen päätöksen ansiopäivärahasta lomakorvauksen jaksottamisen ajalle.  Tämä pyyntö johtuu siitä, että tällöin saamme tiedon, mitä olet tehnyt lomakorvauksen jaksottamisen aikana. Tieto on meille tärkeä, jotta työssäoloehdon seurantatiedot pysyvät ajan tasalla.

Ansiopäivärahaa haetaan aina takautuvalta ajalta. Hakemuksen voi toimittaa aikaisintaan hakujakson viimeisenä päivänä. Jos sinua on pyydetty toimittamaan jatkohakemus esimerkiksi ajalta 15.6.2024 – 14.7.2024, voit toimittaa hakemuksen aikaisintaan 14.7.2024.

Miten täytän sen ja mitä tulee erityisesti huomioida?

Jatkohakemuksen lähettäminen onnistuu helpoimmin ja nopeimmin Openetissä kohdassa ”Hae ansiopäivärahaa”. Ohjelma tarjoaa sinulle automaattisesti oikeanlaisen hakemuslomakkeen täytettäväksi. Jatkohakemuslomake on suppeampi kuin ensihakemus.

Alla on listattu hakemuksen kohtia, joissa hakemuksen täyttäminen herättää useimmiten kysymyksiä.

Miten muokkaan Openetin tarjoaman hakujakson vastaamaan pyydettyä hakujaksoa?

Etenkin silloin, jos sinun kohdallasi on jaksotettu lomakorvausta, saattaa ohjelma tarjota väärää hakujaksoa jatkohakemukselle. Kun olet täyttämässä jatkohakemusta, tarkista sinulle lähetetystä viestistä, miltä ajalta jatkohakemus pitää toimittaa. Tarkista sitten, täsmääkö hakemuslomakkeen antamat päivät pyydettyjä päiviä. Jos päivät eivät täsmää, voit muokata oikeat päivät painamalla Muokkaa hakujaksoa -painiketta.

Ohje, mistä voi tarkistaa Openetin tarjoaman hakujakson sekä ohje, mistä kohtaa hakujakson voi muokata vastaamaan pyydettyä hakujaksoa.

Mitä, jos hakemuslomake ilmoittaa, että haen alle normaalin hakurytmin pituista jaksoa?

Joissain tapauksissa hakemuslomake saattaa ilmoittaa, että ”Haet alle normaalin hakurytmisi pituista jaksoa”. Tapauksessa, jossa sinua on pyydetty toimittamaan hakemus myös lomakorvauksen jaksottamisen ajalta ja hakemus pyytää tätä selvitystä, voit vastata alla olevan kuvan mukaisesti.

Ohje, jos hakemus kysyy syytä sille, että jäsen hakee alle normaalin hakujakson pituista jaksoa.

Tämä ilmoitus voi tulla eteen myös esimerkiksi silloin, jos aloitat yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön kesken hakujakson. Hae tällöin päivärahaa työn alkamista edeltävään päivään saakka ja ilmoita yllä olevassa kohdassa syyksi ”Yli kaksi viikkoa kestävä kokoaikatyö”.

Mitä hakukatkolla tarkoitetaan?

Jos olet ollut välillä hakematta ansiopäivärahaa – eli jos et ole hakenut päivärahaa katkotta – kysyy hakemuslomake selvitystä hakukatkon ajalta.

Alla olevassa esimerkissä Anna on hakenut viimeksi päivärahaa 19.3.2024 asti. Tämän jälkeen hän on ollut kokoaikatyössä ajalla 20.3.2023 – 30.6.2024. Kokoaikatyön päätyttyä Anna hakee jälleen päivärahaa ajalta 1.7.2024 – 14.7.2024. Alla on Openetin hakemuslomakkeesta kuva, josta näet, mihin päivään asti päivärahaa on viimeksi haettu (tässä 19.3.2024). Jos nyt lähettämäsi hakemuksen ensimmäinen päivä ei ole välittömästi tuota seuraava päivä (eli tässä 20.3.2024), pyytää hakemuslomake myöhemmin selvitystä hakukatkon ajalle. Hakukatko on tässä siten ollut ajalla 20.3.2024 – 30.6.2024.

Ohje, missä näytetään, mihin asti jäsen on viimeksi hakenut päivärahaa

Alla olevassa kuvassa on kohta, jossa pyydetään selvitystä hakukatkon ajalle. Tässä tapauksessa Anna ilmoittaa olleensa töissä hakukatkon aikana eli sinä aikana, jolta hän ei ole meille lähettänyt hakemuksia. Alkupäiväksi hän merkkaa ensimmäisen päivän, jolta hakemusta ei ole toimittanut (tässä 20.3.2024) ja viimeiseksi päiväksi tämän hakujakson alkua edeltävän päivän (tässä 30.6.2024).

Ohje, jossa näkyy, miten hakukatkon syy ja ajanjakso täytetään

Muista työtuntien merkkaaminen – myös palkallisen loman ajalta!

Jos sinulla on ollut hakujakson aikana työtunteja, muista merkata työtunnit hakemukselle. Jos kyseessä on yli kaksi viikkoa kestävä osa-aikainen työsuhde, tarvitsemme myös työsopimuksen hakemuksen liitteeksi. Jos kyseessä on yli kaksi viikkoa kestävä kokoaikainen työsuhde, ei oikeutta ansiopäivärahaan ole työsuhteen ajalta.

Huomioithan, että jos saat loma-ajalta palkkaa, tulee myös tällöin työtunnit ilmoittaa hakemuksella! Valitse tällöin Tiedot haettavalta ajalta -kohdassa Palkallinen vuosiloma ja mahdolliset muut tilanteeseesi sopivat vaihtoehdot. Ilmoita työnantajan nimi ja merkkaa työtunnit hakemuksen kalenteriosioon sen perusteella, miten sinulle loma-ajalta palkkaa maksetaan.

Tuntuuko hakemuksen täyttäminen hankalalta?

Lisäohjeita jatkohakemuksen täyttämiseen ja esimerkiksi työtuntien merkkaamiseen voit lukea aikaisemmin julkaisemastamme uutisesta, jonne pääset alla olevasta painikkeesta.

Lisäohjeita Openetin käyttämiseen ja hakemuksen täyttämiseen löydät myös Openetti-ohjeistamme, joihin pääset alla olevasta painikkeesta.

Lue seuraavaksi