Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Kesätyössä Opetus ja tiede -työttömyyskassassa

Kesällä 2023 Opetus ja tiede -työttömyyskassassa työskenteli monta lahjakasta ja ahkeraa vuosilomansijaista. Tutustu tässä blogikirjoituksessa Isabellan kokemuksiin kesätyöstä Opetus ja tiede -työttömyyskassassa.

Kerrotko lyhyesti, millaisia työtehtäviä pääsit tekemään? 

Olen työskennellyt nyt kahtena kesänä Opetus ja tiede -työttömyyskassassa. Ensisijainen työtehtäväni on ollut ansiopäivärahahakemusten käsittely, ansiopäivärahaoikeuden ratkaiseminen ja päivärahan maksaminen. Hakemusta käsitellessä tulee varmistaa, että kassalla on tarvittavat liitteet hakemuksen käsittelyä varten, sekä TE-toimiston antama työvoimapoliittinen lausunto. Sen lisäksi tutkimme muun muassa, miksi hakijan työsuhde on päättynyt, mitkä ansiotulot tulee huomioida päivärahaa määriteltäessä ja onko hakijalla soviteltavaa tuloa. 

Työtehtävät edellyttävät yhteistyötä monen eri tahon kanssa. Olemme yhteydessä niin TE-toimistoihin, Kelaan kuin palkanlaskijoihin. Hakijoiden kanssa viestimme sekä kirjallisesti, että puhelinpalvelussamme, jossa neuvomme jäseniämme kaikissa työttömyysturvaan liittyvissä kysymyksissä. 

Tänä kesänä olen käsittelytyön lisäksi saanut avustaa myös kassan viestinnässä. Olen vastaillut jäsenten viesteihin sekä kääntänyt kassan kotisivuilla julkaistavia uutisia ruotsiksi ja englanniksi.  

Mitä eväitä työ meillä Opetus ja tiede -työttömyyskassassa antoi sinulle jatkoa ajatellen? 

Olen oppinut työttömyysturvasta ja muusta sosiaaliturvasta paljon näiden kahden kesän aikana. Oikeustieteen opiskelijan näkökulmasta tämä työ on tarjonnut konkretiaa lain tulkintaan ja soveltamiseen. Opinnoissa monet aiheet jäävät teoreettiselle tasolle, joten on ollut opettavaista päästä näkemään, miten tenttikirjoista tutut pykälät soveltuvat käytännössä erilaisiin tapauksiin. 

Työ on opettanut itsenäistä päätöksentekoa ja antanut itsevarmuutta omaan osaamiseen. Vaikka hakemuksia käsitellään pitkälti itsenäisesti, toimistolla työskentely muiden vuosilomansijaisten kanssa tuo vastapainoksi yhteisöllisyyttä työhön.

Mikä työssä tuntui haastavalta? 

Työttömyysturvalainsäädäntö on laaja kokonaisuus, ja pääsääntöjen lisäksi on olemassa paljon poikkeuksia. Aluksi tuntui siltä, että kaikkia poikkeuksia – tai edes pääsääntöjä – ei mitenkään voi muistaa. Työskennellessä on oltava tarkka siitä, että esimerkiksi laskee päivärahan oikein ja antaa oikeat päätökset. Hakemuksia saapuu kesällä kassaan suuri määrä, joten on osattava tasapainotella tarkkuuden ja tehokkuuden välillä.  

Kassalla on kuitenkin todella kattavat ohjeet työskentelyn tueksi, ja tietoa oppii nopeasti etsimään niistä aiheista, jotka ovat vieraampia. Apua saa myös aina kysymällä. Hyvin pian se, mikä aluksi tuntui haastavalta, olikin se, joka piti yllä mielenkiintoa työtä kohtaan.  

Hyvin pian se, mikä aluksi tuntui haastavalta, olikin se, joka piti yllä mielenkiintoa työtä kohtaan.  

Mikä jäi kesästä erityisesti mieleen? 

Kesästä jäi erityisesti mieleen hyvä tunnelma, joka toimistolla vallitsee. Töihin oli mukava tulla joka aamu, kun tiesi että toimistolla on muutkin vuosilomansijaiset, joiden kanssa vaihtaa kuulumisia työn lomassa.  

Myös puhelinpalveluvuorot ovat jääneet positiivisella tavalla mieleen. Nautin asiakaspalvelusta ja ihmisten kohtaamisesta, vaikka se olisikin ”vain” puhelimitse. Puhelinpalvelussa huomaa myös konkreettisesti, miten paljon on oppinut työttömyysturvasta, sillä eteen saattaa tulla kysymyksiä mistä tahansa aiheesta.  

Mikä kesätöissä oli parasta? 

Parasta kesätyössä oli, että meille vuosilomansijaisille annetaan paljon vastuuta, ja että meihin myös luotetaan. Työ tuntui sopivan haastavalta ja mielenkiintoiselta. Ilmapiiri kassassa on todella ystävällinen ja rento, ja kysymällä saa aina apua kollegoilta ja esihenkilöiltä. 

Pidän tässä työssä myös siitä, että työtä saa vapaasti rytmittää itse. Meillä on liukuva työaika, joten aamuvirkkuna olen pitänyt siitä, että voin aloittaa työpäiväni aikaisin aamulla, jolloin pääsen myös lähtemään aikaisin. Liukuva työaika on mahdollistanut työn ja vapaa-ajan tasapainottamisen niin, että olen myös ehtinyt nauttia kesästä ja palautua opiskelusta. 

Bonuksena mainitsen vielä toimiston sijainnin Pasilassa ja kauppakeskus Triplan tarjoamat rajattomat lounasmahdollisuudet!  

Isabella

työttömyysturvaneuvoja

Lue seuraavaksi