Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Hälsningar från den nya Direktör för Arbetslöshetskassan

Jag har arbetat tolv år som kassadirektör, och i år får jag uppleva en ny arbetslöshetskassa och nya medlemmar. Det känns underbart att börja på ett nytt jobb, och nyhetens behag är väldigt stark.

Men nyhetens behag grumlas av en stark oro: lagändringarna kommer att starkt beskära den trygghet som vi kan erbjuda medlemmarna i Arbetslöshetskassan för utbildning och vetenskap. Nedskärningslistan är lång och skoningslös.

En del av nedskärningarna i utkomstskyddet för arbetslösa kommer att synas i de arbetslösas utkomst redan i sommar.

Jag tänker med ångest till exempel på en ung lärare som har fått tre barn under sin studietid och har haft olika deltidsjobb under studietiden. Nu har hen för första gången en visstidsanställning i grundskolan och anställningen upphör när vårterminen slutar. Vår lärare har lovat att göra tillfälliga inhopp på ett bekant daghem under sommaren, precis som under många somrar tidigare. En ny visstidsanställning kommer att börja på hösten, den 8 augusti 2024. Vår unga lärare är van vid att lita på skyddet som hen fått från sin kassa under de tidigare somrarna.

Om lärarens första arbetslösa dag är måndagen den 2 juni 2024, utförs först en periodisering av semesterersättningen för outtagna semesterdagar för den avslutade anställningen. Om semesterersättning har betalats ut t.ex. för 28 dagar, senareläggs starten av utbetalningen av dagpenning med 28 vardagar, det vill säga med mer än fem veckor. Därefter ska den arbetslösa vänta sju vardagar innan ens den första dagpenningsdagen infaller. Förändringen från sommaren i fjol motsvarar totalt 30 vardagar utan stöd. Tidigare utfördes ingen periodisering av semesterersättningar, och antalet självriskdagar var endast 5. I exempelfallet är den första dagen som berättigar till utbetalning den 22 juli och utbetalningen för de två första veckorna som berättigar till dagpenning sker uppskattningsvis vecka 32, strax före höstterminens början.

Nedskärningarna syns också i form av en minskad dagpenning. Barnförhöjningarna för arbetslösa slopas från och med den 1 april 2024, och det har betydande konsekvenser. I vårt exempelfall har läraren tre minderåriga barn, vilket betyder att hen går miste om 285,09 euro varje månad jämfört med sommaren året innan.


Tidigare har en arbetslös som arbetar på deltid kunnat tjäna 300 euro utan att lönen påverkat den inkomstrelaterade dagpenningen. Nu, om den arbetslösa bestämmer sig för att arbeta på deltid från och med den 1 april 2024, minskar dagpenningen med 50 cent för varje intjänad euro. För en arbetslös som arbetar på deltid och får jämkad dagpenning är förlusten som störst hela 150 euro i månaden jämfört med läget tidigare.

I år bjuder systemet med utkomstskydd för arbetslösa på en stor besvikelse. Jämfört med tidigare år minskar utskyddet för den unga läraren i vårt exempelfall med 3 263,88 euro under sommaren., och den första utbetalningen kommer in på kontot tidigast i slutet av juli.

I år bjuder systemet med utkomstskydd för arbetslösa på en stor besvikelse. Jämfört med tidigare år minskar utkomstskyddet för den unga läraren i vårt exempelfall med 3 263,88 euro under sommaren, och den första utbetalningen kommer in på kontot tidigast i slutet av juli. Under sommarmånaderna får läraren dagpenning för totalt 13 dagar, sammanlagt 1045,98 euro.

Vi kan inte erbjuda våra medlemmar någon annan hjälp i fråga om de krympande dagpenningarna och minskande utbetalningsdagarna utom en så kort handläggningstid som möjligt. Vi lever oss in i den smärta, besvikelse och ångest som reformerna kommer att orsaka våra medlemmar. Samtidigt vet vi att det inte gör livet lättare för en enda av dem. Jag hoppas att våra medlemmar har fortsatt förtroende för oss och litar på att vi är till för dem, står på deras sida och stödjer dem i livets mest kritiska ögonblick.

Sommar 2023
(4.6. – 8.8.2023)
 • månadslön
  3200,00 euro
  3 barn
 • full dagpenning 100.70e/dag (innehåller barntillägg 13.26e/dag)
 • jämkad inkomst under skyddsdelen, har ingen effekt

Den totala dagpenningen för 42 dagar är 4229,40 euro

Sommar 2024
(3.6. – 6.8.2024)
 • månadslön
  3200,00 euro
  3 barn
 • full dagpenning 87,44e/dag (inget barntillägg)
 • effekt av jämkad inkomst 6.98e/dag
 • jämkad dagpenning 80.46e/dag

Den totala dagpenningen för 13 dagar är 1045,98 euro

Jenni Korkeaoja

Direktör för Arbetslöshetskassan

En människonära traillöpare som njuter av den starka vårsolen och fågelkvitter.

jenni.korkeaoja@opetusjatiede.fi

 

Läs nästa