Kesätyöttömyys ja työssäoloehdon täyttyminen
Yksi yleisimmistä kesätyöttömyyteen liittyvistä kysymyksistä koskee 12 kuukauden työssäoloehdon täyttymistä
Paljon kysymyksiä 12 kuukauden työssäoloehdosta – tiesitkö tämän?
Kesän lähestyessä meille kassaan on saapunut runsaasti kysymyksiä pidentyneeseen, 12 kuukauden työssäoloehtoon liittyen. Eniten mietityttää, voiko oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan syntyä, jos työsuhde on kestänyt vain yhden lukuvuoden eli alle 12 kuukautta. Ennen työssäoloehdon pituus oli 26 viikkoa, joten työssäoloehto täyttyi helposti lukuvuoden työn aikana.
Hyvä uutinen on, että työssäoloehdon ei tarvitse täyttyä joka kerta uudelleen – jos se on täyttynyt aiemmin, oikeus ansiopäivärahaan voi silti säilyä.
Olitko työttömänä myös viime kesänä?
Monet jäsenistämme työskentelevät määräaikaisissa työ- tai virkasuhteissa lukuvuoden ajan ja ovat kesällä työttöminä. Jos olit työttömänä myös kesällä 2024 ja täytit tuolloin työssäoloehdon, sinulla voi olla oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan myös kesällä 2025 – vaikka työssäoloehto ei tällä kertaa täyttyisikään uudelleen.
Mika on ollut kokoaikaisessa työssä lukuvuoden 2023–2024 ja jäänyt työttömäksi kesällä 2024. Hän haki tällöin ansiopäivärahaa ja täytti 26 viikon työssäoloehdon 1.6.2024. Tämän perusteella hänelle alkoi uusi 400 päivän päivärahaoikeus, ja uusi työssäoloehto alkoi kertyä 2.6.2024 alkaen.
Kesän jälkeen Mika aloitti uuden määräaikaisen työn lukuvuodeksi 2024–2025. Työ päättyy 31.5.2025. Koska työssäoloehdon pituus on tällä välin muuttunut 12 kuukauteen, Mika ei ehdi täyttää uutta työssäoloehtoa ennen työsuhteen päättymistä.
Mikalla voi kuitenkin olla oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan kesällä 2024 alkaneen päivärahakauden perusteella, sillä hänellä on vielä maksupäiviä jäljellä 400 päivän enimmäiskestosta.
Muista siis:
Jos olit työttömänä kesällä 2024 ja täytit silloin työssäoloehdon, ei uuden työssäoloehdon täyttyminen kesällä 2025 ole lähtökohtaisesti edellytys ansiopäivärahalle.
Haetko ansiosidonnaista päivärahaa ensimmäistä kertaa?
Jos et ole aiemmin hakenut ansiopäivärahaa etkä ole aiemmin täyttänyt työssäoloehtoa, tulee sekä 12 kuukauden jäsenyys- että työssäoloehdon täyttyä ennen kuin oikeus päivärahaan voi syntyä.
Kirsi liittyi työttömyyskassan jäseneksi elokuussa 2024 aloitettuaan sijaisuuden lukuvuodeksi 2024–2025.
Työsuhteen päätyttyä Kirsi jää työttömäksi 1.6.2025 alkaen. Koska sekä jäsenyyden että työssäoloehdon pituus on nyt 12 kuukautta, eivät ehdot ehdi täyttyä hänen kohdallaan ennen työttömyyden alkua.
Tällöin Kirsi ei voi saada ansiosidonnaista päivärahaa, vaan hänen kannattaa hakea työttömyysturvaa Kelasta.
Mikä ihmeen työssäoloehto?
Työssäoloehto tarkoittaa sitä, että ennen työttömyyttä on täytynyt tehdä riittävästi työtä saadakseen ansiosidonnaista päivärahaa.
Aiemmin työssäoloehdon pituus oli 26 viikkoa, mutta syksyllä 2024 se muuttui 12 kalenterikuukaudeksi. Ehdon ei tarvitse täyttyä yhdestä yhtäjaksoisesta työsuhteesta, vaan sitä voi kerryttää myös useista lyhyemmistä työjaksoista.
Lue lisää työssäoloehdon kertymisestä ja sen vaikutuksesta oikeuteesi ansiopäivärahaan kotisivujemme kohdassa Oikeus ansiopäivärahaan.
Oletko työtön kesällä? Tutustu kesäsivuihimme!
Jos olet työtön kesällä, suosittelemme tutustumaan kotisivujemme kesäsivuihin. Sieltä löydät ajankohtaista tietoa ja ohjeita ansiopäivärahan hakemiseen kesäajalle.
Pääset kesäsivuille helposti alla olevasta painikkeesta.
