Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Hallitus esittää korotusosasta luopumista 1.1.2025 alkaen

Hallituksen esityksen mukaan työttömyysetuuden korotusosasta/korotetusta ansio-osasta ja liikkuvuusavustuksen korotusosasta luovuttaisiin. Laki tulisi voimaan 1.1.2025.

Hallitus on antanut 23.9.2024 eduskunnalle esityksen, jonka mukaan työllistymistä edistävien palvelujen ajalta maksettavasta korotuosasta luovuttaisiin. Samalla myös liikkuvuusavustuksen korotusosasta luovuttaisiin.

Korotusosasta/korotetusta ansio-osasta luopuminen

Esityksen mukaan työttömyysetuuden korotusosaa tai korotettua ansio-osaa ei enää maksettaisi työllistymistä edistävän palvelun ajalta, jos palvelu alkaa 1.1.2025 tai sen jälkeen. Jos palvelu alkaisi ennen 1.1.2025, voitaisiin korotusosaa/korotettua ansio-osaa maksaa lain voimaantulon jälkeiseltä ajalta palvelun loppuun saakka, kuitenkin enintään 200 päivältä.

Jos palvelu järjestetään jaksotettuna erillisiin kokonaisuuksiin siten, että jaksot eivät liity yhtäjaksoisesti toisiinsa, korotusosaa tai korotettua ansio-osaa ei maksettaisi sellaisen palvelujakson ajalta, joka alkaa 1.1.2025 tai sen jälkeen.

Korotetun ansio-osan poistumisen jälkeen ansiopäivärahaa maksettaisiin työllistymistä edistävän palvelun ajalta samansuuruisena, kuin muutoin työttömänä ollessa. Esityksen mukaan työllistymistä edistävään palveluun osallistuville voidaan kuitenkin edelleen maksaa kulukorvausta (9 tai 18 euroa päivässä), omaehtoisia opintoja lukuunottamatta.

Esimerkkejä ansiopäivärahan tasosta korotusosan poistumisen jälkeen

Liikkuvuusavustuksen korotusosasta luopuminen

Hallituksen esityksen mukaan myös liikkuvuusavustuksen korotusosan maksamisesta luovuttaisiin, jos työ tai työhön liittyvä koulutus alkaa 1.1.2025 tai sen jälkeen. Tälllöin liikkuvuusavustus olisi jatkossa peruspäivärahan suuruinen myös silloin, kun työpaikka tai koulutuksen järjestämispaikka sijaitsee yli 200 kilometrin päässä henkilön asuinpaikasta.

Jos liikkuvuusavustuksen perusteena oleva työ tai työhön liittyvä koulutus alkaisi viimeistään 31.12.2024, voitaisiin liikkuvuusavustus maksaa korotettuna avustuskauden alkaessa voimassa olleen lain mukaisesti.

Vuonna 2024 liikkuvuusavustuksen määrä on ollut 37,21 euroa päivässä. Korotusosan määrä on ollut 5,29 euroa päivässä.

Lisätietoja liikkuvuusavustuksesta voit lukea alla olevan painikkeen kautta.

Lue koko hallituksen esitys täältä:

HUOM! Lakimuutoksen käsitteleminen on vielä kesken eduskunnassa, joten esitykseen, sen sisältöön ja aikatauluihin voi vielä tulla muutoksia. Tiedotamme asiasta lisää, kun esitys on käsitelty eduskunnassa.

Lue seuraavaksi