Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku

Alkaako syksyllä uusi työ? Huomioi tämä!

Osalla jäsenistämme alkaa syksyllä uusi kokoaikainen tai osa-aikainen työsuhde. Tässä uutisessa on kerrottu ohjeita päivärahan hakemiseen uuden työn alkaessa sekä muita huomioitavia asioita

Onko alkava työsuhde kokoaikainen vai osa-aikainen?

Yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ajalta ei ole oikeutta ansiopäivärahaan (poikkeuksena lomautus- tai lomautukseen rinnasteiset tilanteet). Osa-aikatyön tai enintään kaksi vikkoa kestävän kokoaikatyön (ns. satunnainen työ) ajalta voi olla oikeus soviteltuun päivärahaan. Oikeutta soviteltuun päivärahaan ei kuitenkaan ole, jos työaikaa on lyhennetty työntekijän omasta aloitteesta tai työnantajan kanssa yhteisestä sopimuksesta.

Kokoaikatyö on työsuhteessa tehtyä työtä, jossa työaika on enemmän kuin 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta.

Osa-aikatyö on työsuhteessa tehtyä työtä, jossa työaika on enintään 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Jos esimerkiksi luokanopettajan, jolla enimmäistyöaika on 24h/vk, työsopimuksen mukainen viikkotyöaika on 19h/vk, voi hänellä olla oikeus soviteltuun päivärahaan työsuhteen ajalta. Tällöin työaikaprosentti on noin 79,17, eli alle 80%. Osa-aikaisen työsuhteen ajalta voi hakea soviteltua päivärahaa.

Muista pitää työnhakusi voimassa TE-toimistossa myös soviteltua päivärahaa hakiessasi!

Ilmoita työn alkamisesta myös TE-toimistoon. Suosittelemme pitämään työnhaun voimassa TE-toimistossa, jos olet epävarma työn kokoaikaisuudesta/osa-aikaisuudesta, sillä oikeus päivärahaan voi syntyä vain ajalta, jona työnhaku on ollut voimassa.

Yli kaksi viikkoa kestävä kokoaikatyö

Jos aloitat yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön, voit hakea päivärahaa työsuhteen ja palkanmaksun alkamista edeltävään päivään saakka.

Esimerkki 1: Edellinen ansiopäivärahahakemuksesi on ollut ajalta 26.6.2024 – 25.7.2024

  • aloitat yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön 7.8.2024, ja myös palkanmaksu alkaa 7.8.2024
  • toimita viimeinen hakemus ajalta 26.7.2024 – 6.8.2024. Hakemuslomake kysyy tällöin syytä tavanomaista lyhyemmälle hakujaksolle, johon vastataan ”yli kaksi viikkoa kestävä kokoaikatyö”. Hakemuksen voit toimittaa aikaisintaan 6.8.2024. Muista tarkistaa, että hakemuslomakkeella on oikeat hakupäivämäärät! Tarvittaessa muokkaa päiviä kohdasta ”Muokkaa hakujaksoa”.

Esimerkki 2: Edellinen ansiopäivärahahakemus on ollut ajalta 26.6.2024 – 25.7.2024

  • yli kaksi viikkoa kestävä kokoaikatyö alkaa 7.8.2024, mutta palkanmaksu alkaa jo 1.8.2024 alkaen
  • toimita viimeinen hakemus ajalta 26.7.2024 – 31.7.2024. Hakemuslomake kysyy tällöin syytä tavanomaista lyhyemmälle hakujaksolle, johon vastataan ”yli kaksi viikkoa kestävä kokoaikatyö”. Hakemuksen voit toimittaa aikaisintaan 31.7.2024. Muista tarkistaa, että hakemuslomakkeella on oikeat hakupäivämäärät! Tarvittaessa muokkaa päiviä kohdasta ”Muokkaa hakujaksoa”.

Osa-aikatyö tai enintään kaksi viikkoa kestävä kokoaikatyö

Jos aloitat osa-aikatyön tai enintään kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön, voit jatkaa ansiopäivärahan hakemista samassa rytmissä kuin kesälläkin. Joissakin tapauksissa hakurytmiä voidaan joutua muuttamaan tulevasta palkanmaksurytmistä johtuen. Hakemuksen käsittelijä on tässä tapauksessa sinuun yhteydessä, ja pyytää hakemuksen oikealta ajalta. Osa-aikatyön työsopimus tulee aina toimittaa hakemuksen liitteeksi.

Muista myös ilmoittaa tekemäsi työtunnit hakemuksella. Ohjeita työtuntien ilmoittamiseen löydät kotisivujemme Openetti-ohjeet osiosta, johon pääset alla olevan painikkeen kautta.

Esimerkki 1: Edellinen ansiopäivärahahakemuksesi on ollut ajalta 26.6.2024 – 25.7.2024.

  • aloitat osa-aikatyön 7.8.2024
  • voit jatkaa ansiopäivärahan hakemista normaalin hakurytmisi mukaisesti myös työsuhteen alettua. Voit toimittaa seuraava hakemuksesi ajalta 26.7.2024 – 25.8.2024. Hakemuksen voit toimittaa aikaisintaan 25.8.2024. Toimita hakemuksen liitteeksi kopio työsopimuksesta ja muista ilmoittaa työtunnit hakemuksella.

Esimerkki 2: Edellinen ansiopäivärahahakemuksesi on ollut ajalta 1.7.2024 – 31.7.2024.

  • aloitat 10 päivää kestävän kokoaikatyön 7.8.2024
  • voit jatkaa ansiopäivärahan hakemista normaalin hakurytmisi mukaisesti myös työsuhteen alettua. Toimita seuraava hakemus ajalta 1.8.2024 – 31.8.2024. Hakemuksen voit toimittaa aikaisintaan 31.8.2024. Toimita hakemuksen liitteeksi työsopimus, jos sellainen on laadittu. Jos sijaisuudesta ei ole laadittu työsopimusta, ilmoita sijaisuuden kesto esimerkiksi hakemuksen lisätiedot -kohdassa tai lähettämällä meille viesti Openetissä hakemuksen lähettämisen yhteydessä. Muista ilmoittaa työtunnit hakemuksella.

Oletko uusi päivärahan hakija?

Jos et ole hakenut päivärahaa kesän ajalta, vaan olet uusi ansiopäivärahan hakija ja aloitat esimerkiksi osa-aikatyön syksyllä, voit lukea ohjeita Ansiopäivärahan hakeminen -kohdasta. Lisäksi suosittelemme tutustumaan kotisivujemme tietoon sovitellun päivärahan hakemisesta, jonne pääset alla olevasta painikkeesta.

Työsopimus talteen

Työsopimus kannattaa ottaa talteen uuden työsuhteen alkaessa. Jos aloitat osa-aikatyön ja haet meiltä soviteltua päivärahaa, tarvitsee kassa kopion työsopimuksesta jo soviteltua päivärahaa hakiessasi.

Jos aloitat yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön, saattaa työttömyyskassa tarvita kopion työsopimuksesta viimeistään siinä vaiheessa, kun mahdollisesti haet ansiopäivärahaa seuraavan kerran.

Onko työmatkasi pitkä?

Jos aloitat työttömyyden jälkeen uuden, vähintään 2 kuukautta kestävän työsuhteen siten, että työmatkasi on kokoaikatyössä vähintään 3 tuntia päivässä tai osa-aikatyössä vähintään 2 tuntia päivässä, saattaa sinulla olla oikeus liikkuvuusavustukseen.

Lue lisää alla olevan painikkeen kautta, missä tilanteissa oikeus liikkuvuusavustukseen voi syntyä ja miten sitä voi hakea.

Lue seuraavaksi