Siirry sisältöön
Haku
Kirjaudu Openettiin
Haku
Kesän alkaessa kassaan saapuu suuri määrä ansiopäivärahahakemuksia. Jotta hakemusten lähettäminen ja käsitteleminen olisi mahdollisimman sujuvaa, kannattaa lukea läpi nämä ohjeet ansiopäivärahan hakemiseen liittyen.

Päivärahan hakeminen kesäajalta

1. Ilmoittautuminen työttömäksi työnhakijaksi
Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Ilmoittautuminen hoituu helposti TE-toimiston Oma asioinnin kautta.
2. Ensimmäisen hakemuksen lähettäminen
Lähetä ensimmäinen hakemus kassaan aikaisintaan, kun työttömyyttä on takana kaksi täyttä kalenteriviikkoa (ma-su). Esimerkki: jos työsuhde päättyy 4.6.2022, lähetä ensimmäinen hakemus aikaisintaan 19.6.2022 ajalta 5.6.2022 – 19.6.2022. 
Jos hakujaksolle osuu palkanmaksupäivä, se tulee aina ilmoittaa hakemuksella. Palkanmaksupäivä tulee ilmoittaa myös siinä tapauksessa, että työsuhde on jo päättynyt eikä hakujaksolla ole enää työtunteja. Jos teet hakujakson aikana työtunteja, muista ilmoittaa työtunnit hakemuksella. Ohjeita työtuntien ilmoittamiseen löydät kotisivujemme kohdasta Ohjeet ja tuki.
Jos olet ollut osa-aikatyössä ja olet hakenut soviteltua päivärahaa työsuhteen ajalta, jatka ansiopäivärahan hakemista normaalin hakurytmisi mukaisesti.
3. Liitteet
Tarkista kotisivuiltamme kattavampi listaus yleisimmin tarvittavista liitteistä.  Tässä kuitenkin mainintana muutama liite, joiden toimittaminen on usein kesäaikana tärkeää:
– päättyneen työn työsopimus, jos tulorekisteristä ei ilmene työsuhdetiedot riittävällä tarkkuudella (mm. sovittu työaika, palkkausperusteet, työtehtävä, työsuhteen voimassaoloaika ja se, onko työsuhde ollut määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva).
– viikkotuntiselvitys työttömyyttä edeltävältä 26 työssäoloehdon täyttävältä viikolta, jos työaikasi on vaihdellut (esim. tuntipalkkainen opetustyö). Viikkotuntiselvityslomakkeen löydät kotisivuiltamme kohdasta Lomakkeet.
– jos sinulle maksetaan lomarahaa/-korvausta, kyseisen palkkalaskelman toimittaminen voi huomattavasti nopeuttaa hakemuksen käsittelemistä. Voit lukea lisää artikkelistamme, missä muissa tilanteissa palkkalaskelmien toimittaminen voi nopeuttaa käsittelyä
4. Jatkohakemus
Voit lähettää jatkohakemuksen, vaikka ensimmäinen hakemus olisi vielä käsittelemättä. Tee jatkohakemus aikaisintaan neljän kalenteriviikon tai kuukauden jälkeen ensimmäisen hakemuksen viimeisestä päivästä.
Esimerkki: jos ensimmäinen hakemus on ajalta 5.6.2022 – 19.6.2022, toimita jatkohakemus ajalta 20.6.2022 – 17.7.2022 (4vk) tai 20.6.2022 – 19.7.2022 (kuukausi). Kuukauden hakujaksoa tulee käyttää esimerkiksi silloin, jos teet hakujakson aikana osa-aikatyötä, sinulla on soviteltavaa yritystoiminnan tuloa tai jos sinulla on ansiopäivärahasta vähennettävä sosiaalietuus (esimerkiksi kotihoidon tuki). Hakemuksen käsittelijä kuitenkin tutkii, mikä on tilanteeseesi sopivin haku- ja sovittelurytmi.
5. Syksyllä työn alkaessa
Jos aloitat syksyllä uuden kokoaikatyön, hae ansiopäivärahaa työn alkamiseen saakka. Tarkista, mistä päivästä työsuhteen palkanmaksu alkaa ja hae ansiopäivärahaa edelliseen päivään saakka. Muista ilmoittaa työn alkamisesta myös TE-toimistoon.
Jos aloitat syksyllä osa-aikatyön, voit jatkaa ansiopäivärahan hakemista kesällä olleen hakurytmin mukaisesti. Toimita hakemuksen liitteeksi työsopimus.