Internationella situationer
Vid flytt utomlands ska man meddela Arbetslöshetskassan för Undervisning och Vetenskap och fråga om råd när det gäller att fortsätta medlemskapet och att överföra försäkrings- och arbetsperioder.
Vi ber att du i första hand kontaktar oss skriftligen, genom att använda Openettis meddelande service. Beskriv i meddelandet din situation så utförligt som möjligt och ange åtminstone ditt medlemsnummer, vilket land du reser till eller från vilket land du återvänder, vad du ska göra utomlands, den planerade varaktigheten av arbetet eller vistelsen utomlands och om du är utstationerad arbetstagare eller anställd från platsen.
I Finland kan en arbetslös arbetssökande åka för att söka jobb i tre månader till ett annat EU-/EES-land eller Schweiz, och få arbetslöshetsdagpenning enligt Finlands lagstiftning under resan. För mer information om jobbsökarresor kan du kontakta TE-byrån.
Innan avresan
- Meddela arbetskraftsmyndigheten om din plan att resa på en jobbsökarresa. Kassan behöver ett utlåtande från arbetskraftsmyndigheten om jobbsökarresan.
- Be om en U2-blankett för jobbsökningsresan från Arbetslöshetskassan för Undervisning och Vetenskap i god tid innan du åker iväg. För att arbetslöshetskassan ska skriva intyget ska du meddela namn, eventuellt tidigare efternamn, personbeteckning, destinationsland och exakt avresedag till arbetslöshetskassan.
- Under jobbsökningsresan ansöker du fortfarande om förmån från Finland, från Arbetslöshetskassan för Undervisning och Vetenskap. Det är enklast att ansöka om förmånen elektroniskt via vår webbplats i Openetti.
I destinationslandet
- Anmäl dig som arbetssökande inom sju dagar från den dagen då du lämnade Finland.
- Visa U2-blanketten som du fått för myndigheterna i destinationslandet.
- Under jobbsökningsresan har man skyldighet att vara till förfogande på arbetsmarknaden i jobbsökningslandet. Till exempel måste man reagera på ett arbetserbjudande, och om man tackar nej till ett arbete kan det leda till tid utan ersättning precis som om du tackade nej till ett arbete i Finland.
- Arbetslöshetskassan för Undervisning och Vetenskap behöver information från arbetskraftsmyndigheten i ditt destinationsland om att du har anmält dig som arbetssökande och står till arbetsmarknadens förfogande. Denna information överförs till oss via det så kallade U009-dokumentet. Dokumentet skickas elektroniskt mellan myndigheter, och arbetskraftsmyndigheten i det land där du söker arbete bör överföra det direkt till oss baserat på uppgifterna i din U2-blankett. Vid problem, kontakta Arbetslöshetskassan för undervisning och vetenskap.
- Ansök om inkomstrelaterad dagpenning. Inkomstrelaterad dagpenning kan utbetalas först efter att ansökan har kommit till arbetslöshetskassan och vi har fått U009-anmälan från myndigheten i ditt jobbsökningsland.
- Från jobbsökningen måste man återvända till Finland inom tre månader. Om du inte återvänder inom tre månader kan ingen inkomstrelaterad dagpenning betalas ut förrän du har ackumulerat en månad som uppfyller arbetsvillkoret. Tidsgränsen på tre månader kan överskridas endast om du har varit oförmögen att resa på grund av sjukdom eller något annat oöverstigligt hinder.
Efter att du återvänt
- Anmäl dig omedelbart som arbetslös arbetssökande till Finlands arbetskraftsmyndighet. Om arbetslösheten fortsätter, kan du fortsätta att ansöka om dagpenning enligt din vanliga ansökningsrytm.
Glömde du be om blanketten på förhand?
On du har anmält/kommit överens om din jobbsökningsresa vid arbets- och näringsbyrån innan din avresa, men inte har bett om eller hunnit få U2-blanketten för din resa, gör så här:
- Anmäl dig som arbetssökande vid arbetskraftsbyrån i ditt jobbsökningsland, och berätta att du har kommit på en jobbsökningsresa enligt förordningen om social trygghet.
- Be att arbetskraftsmyndigheten i ditt jobbsökningsland ber om de uppgifter som gäller din jobbsökningsresa från Finland, från Arbetslöshetskassan för Undervisning och Vetenskap, med U007-blanketten. Ge myndigheten vår fullständiga postadress.
- Skicka ansökan om dagpenning på det sätt som beskrivs ovan till oss vid kassan
- I andra avseenden, gå till väga så som det beskrivs ovan, medräknat den bestämda tidpunkten för återkomsten.
Om du inte återvänder
Om du inte återvänder till Finland från din jobssökarresa, vänligen kontakta Arbetslöshetskassan för undervisning och vetenskap angående ditt medlemskap och överföring av försäkringsperioder, så att vi kan ge dig råd om vad som gäller framöver.
Kom ihåg att informera ditt försäkringsbolag om att du har varit försäkrad för arbetslöshet genom Arbetslöshetskassan för undervisning och vetenskap i Finland. Du kan också lämna de kontaktuppgifter som finns angivna på ditt U2-intyg till Försäkringsbolaget.
I Finland kan du tillgodoräkna försäkrings- och arbetsperioder från ett annat EU-/EES-land eller Schweiz. Om du blir arbetslös innan du har uppfyllt de arbetsvillkor och medlemskapskrav som krävs för att få inkomstrelaterad dagpenning i Finland, kan dagpenningens krav uppfyllas baserat på arbete i ett annat EU-/EES-land eller Schweiz. Från Sverige och Danmark kan endast de försäkrings- och arbetsperioder som omfattar medlemskap i respektive lands arbetslöshetskassa räknas med i arbetslöshetsförsäkringen.
Informationen överförs i regel elektroniskt mellan myndigheterna i EU-/EES-länderna och Schweiz. Arbetslöshetskassan för undervisning och vetenskap begär vid behov försäkrings- och arbetsperiodsinformation (tidigare U1-formulär) från ditt senaste arbetsland elektroniskt via JINA-systemet.
För att tillgodoräkna en arbets- och försäkringsperiod som ackumulerats i ett annat EU-/EES-land eller Schweiz i arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning i Finland förutsätts det att
- du har ackumulerat minst en månad av arbetsvillkoret i Finland omedelbart före arbetslösheten som medlem i en finsk arbetslöshetskassa
- du har blivit medlem i arbetslöshetskassan inom en månad efter att du avslutat medlemskapet i arbetslöshetskassan i föregående land.
En månads arbete i Finland krävs dock inte om
- du under tiden du arbetat fortfarande har bott i Finland och blivit helt arbetslös eller
- du är så kallad femårig nordisk återvändare, vilket innebär att du senast har arbetat i ett nordiskt land och har varit anställd i Finland eller fått arbetslöshetsdagpenning i Finland under de senaste fem åren.
Om du är en nordisk femårig återvändare, har du istället för en månad åtta veckor på dig att ansluta dig till en finsk arbetslöshetskassa.
Om du senast har arbetat i Finland eller om du är den beskrivna femåriga återvändaren, beräknas beloppet för inkomstrelaterad dagpenning baserat på de inkomster som du har fått i Finland. Om du har bott i Finland medan du arbetat i ett annat EU/EES-land eller Schweiz, beräknas dagpenningens belopp baserat på inkomster från arbetet i det andra EU/EES-landet eller Schweiz.
Definitionen av bosättningsort är viktig när man fastställer vilken inkomst som ligger till grund för beräkningen av dagpenningens belopp. Du anses bo i Finland om du är fast bosatt i Finland, även om du arbetar i ett annat EU-/EES-land eller Schweiz.
Vid fastställande av bosättningsort beaktas bland annat var din fasta adress finns, hur ofta du vistas i ditt bosättningsland och var din familj bor. Dessutom beaktas vilken typ av anställning du har. Bosättningsorten fastställs alltid från fall till fall vid behandlingen av din ansökan om inkomstrelaterad dagpenning, och arbetslöshetskassan kan inte ge ett förhandsbesked om bosättningsort.
Dagpenningens belopp beräknas utifrån löner från arbete i ett annat EU-/EES-land eller Schweiz, om du anses ha bott i Finland under arbetet och om arbetet i det andra EU-/EES-landet eller Schweiz inte har varit långvarigt. Detta utreds alltid från fall till fall, och kassan kan inte ge ett förhandsbesked om vilket lands inkomster som kommer att användas för att beräkna dagpenningens belopp.
Om du återvänder till Finland efter att du har arbetat i ett land utanför EU-/EES-området eller Schweiz (så kallade tredje länder), kan du inte tillgodoräkna försäkrings- och arbetsperioder som ackumulerats i ett annat land. Du kan få rätt till inkomstrelaterad dagpenning när du återvänder till Finland från ett land utanför EU-/EES-området eller Schweiz, om
- Du har uppfyllt arbetsvillkoret och dagpenningens belopp har beräknats i Finland innan du reste utomlands. Efter att du har återvänt till Finland kan du få samma dagpenning som tidigare beräknats, om det inte har varit något avbrott i ditt medlemskap i arbetslöshetskassan och om du inte har varit borta från arbetsmarknaden i mer än 6 månader utan godtagbart skäl.
- Du har arbetat utomlands under så kort tid att det inom den 28-månaders period som beaktas finns minst 12 kalendermånader som uppfyller arbetsvillkoret från arbete i Finland eller ett annat EU-/EES-land eller Schweiz.
I andra situationer kan du få inkomstrelaterad dagpenning först efter att du har uppfyllt arbetsvillkoret på nytt som medlem i arbetslöshetskassan efter att du har återvänt från ett tredjeland.
Om du däremot har arbetat utomlands som utsänd arbetstagare för en finländsk arbetsgivare, behandlas ditt arbetslöshetsskydd som om du hade arbetat i Finland.
Om du åker till ett EU-/EES-land eller Schweiz för att arbeta, ska du innan du åker kontakta kassan och fråga efter närmare anvisningar om hur du ska göra angående medlemskapet i kassan. Det är också bra att kontakta Arbetslöshetskassan då när du fortfarande bor i Finland, men arbetar i ett annat EU-/EES-land eller Schweiz.
Om du arbetar för en finsk arbetsgivare som så kallad utsänd arbetstagare omfattas du fortfarande av det finska utkomstskyddet. I sådana fall ska medlemskapet i arbetslöshetskassan hållas i kraft hela tiden under arbetet utomlands. I sådana situationer ska man ansöka om ett intyg (A1) från Pensionsskyddscentralen på förhand.
Då man arbetar i Sverige och Danmark (inte som utsänd arbetstagare) ackumuleras det inkomstrelaterade utkomstskyddet endast om du själv har blivit medlem i den lokala arbetslöshetskassan. Du ska kontakta den lokala arbetslöshetskassan och be om närmare anvisningar. Det är bra att be om råd redan innan arbetet inleds, eftersom tidpunkten för flyttningen av kassamedlemskapet kan ha stor betydelse för att rätten till dagpenning ska uppstå.
I andra EU-/EES-länder än Sverige och Danmark finns en allmän arbetslöshetsförsäkring som vanligtvis inte förutsätter att arbetstagaren vidtar några åtgärder under arbetet. Då du inte är en utsänd arbetstagare överförs du till att omfattas av arbetslöshetsförsäkringen i ditt arbetsland.
En person måste i huvudsak försäkra sig i det land där arbetet utförs. Det innebär, att försäkringen vanligtvis sker beroende på var arbetet faktiskt utförs.
Det är en god idé att ansöka om försäkringsbeslut i god tid, och vi rekommenderar att du också kontaktar arbetslöshetskassan i god tid om du planerar att arbeta på distans från utlandet.
Observera att om du arbetar som tjänsteman på distans från Finland för en utländsk arbetsgivare i ett EU/EES-land eller Schweiz, ska arbetet försäkras i tjänsteförhållandets land. Om du har en tjänst i ett land och en anställning i ett annat, ska socialförsäkringsavgifterna för både tjänst och anställning betalas till tjänsteförhållandets land. Detta gäller även för korttids- eller deltidsanställningar.
Om du arbetar för en utländsk arbetsgivare som tjänsteman, vänligen kontakta Arbetslöshetskassan för undervisning och vetenskap för att få mer detaljerad vägledning om vad som gäller för ditt medlemskap.
Arbetslöshetskassan gör ändå inte beslut om försäkring. Försäkring av arbete sköter
- Pensionsskyddscentralen: EU/ETA -länder och länder med socialskyddsavtal (Australien, Chile, Syd-Korea, Indien, Israel, Kanada, Kina, Quebec, USA och Japan)
- FPA: övriga länder (t.ex. Ryssland)
Så om du arbetar på distans från Finland till utlandet, kan du ansöka om försäkringsbeslut från Pensionsskyddscentralen eller FPA. Om arbetet försäkras i Finland, ska socialförsäkringsavgifterna betalas till Finland, och arbetet kan bidra till att uppfylla arbetsvillkoret i Finland om alla andra krav är uppfyllda. För att arbetet ska bidra till arbetsvillkoret måste du vara medlem i en arbetslöshetskassa i Finland. Om distansarbete som är försäkrat i Finland är högst 80 % deltidsarbete, kan du också få justerad inkomstrelaterad dagpenning från Finland om alla andra krav är uppfyllda.
Det är viktigt att du säkerställer att din arbetsgivare betalar avgifterna till Finland som avtalat, eftersom om du får försäkringsbeslut om att du omfattas av Finlands socialförsäkring, är arbetsgivaren skyldig att betala avgifterna till Finland. Detta är inte ett frivilligt val.
Om du har arbetat i ett annat EU-/EES-land än Finland eller i Schweiz och blir arbetslös arbetssökande i arbetslandet, avgörs din rätt till inkomstrelaterad dagpenning enligt lagstiftningen i det ifrågavarande landet. Du kan ändå vid behov tillgodoräkna försäkrings- och arbetsperioder från Finland. I sådana situationer ger Arbetslöshetskassan för undervisning och vetenskap ett intyg (tidigare U1-blankett) som gällande de intjänade försäkrings- och arbetsperioderna för den som betalar ut dagpenningen. Informationen rör sig huvudsakligen elektroniskt mellan EU-/ETA-ländernas eller Schweiz myndigheter via JINA-systemet.
Kontrollera med myndigheten i ditt arbetsland om du behöver ett intyg redan då du inleder arbetet, eller först då du eventuellt blir arbetslös. Myndigheterna i landet du arbetar i kan skicka en begäran om blanketten till Arbetslöshetskassan för undervisning och vetenskap via det elektroniska JINA-systemet.
Om du har arbetat i ett annat land än ett EU-/EES-land eller Schweiz och blir arbetslös i det landet, avgörs din rätt till dagpenning enligt arbetslandets lagstiftning. Det arbete du har utfört i Finland godkänns sannolikt inte som grund för din eventuella arbetslöshetsförmån.
En gränsarbetare är en person som arbetar eller har arbetat i ett annat EU-/EES-land än det land där han eller hon är bosatt eller i Schweitz.
Om arbetsförhållandet ännu är i kraft, men gränsarbetaren till exempel är permitterad, utför deltidsarbete eller vid behov kallas till arbete, betalar arbetslandet arbetslöshetsdagpenningen. Man måste registrera sig som arbetssökande i arbetslandet.
Om gränsarbetaren har arbetat i ett annat EU-/EES-land än det land där han eller hon är bosatt, eller i Schweiz, och blir helt arbetslös, betalar den stat där gränsarbetaren är bosatt arbetslöshetsdagpenningen. Därför ska arbetstagaren registrera sig som arbetssökande i den stat där han eller hon är bosatt. Arbetstagaren kan om han eller hon så vill registrera sig som arbetssökande också i sitt arbetsland, men arbetslöshetsdagpenningen utbetalas i regel av institutionen i den stat där arbetstagaren är bosatt.
Också en gränsarbetare kan tillgodoräkna försäkringsperioder från ett tidigare arbetsland.
Storbritannien och EU har ingått ett partnerskapsavtal som gäller i 15 år från och med den 1 januari 2021. På grund av avtalet fortsätter överföringen av arbets- och försäkringsperioder mellan Storbritannien och EU.