Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Obeltald höstlov och rätt till dagpenning

En anställning kan omfatta perioder då arbetet och löneutbetalningen tillfälligt avbryts, till exempel under skollov. Inom arbetslöshetsförsäkringen kallas dessa tider för perioder jämförbara med permittering.

Det kan finnas rätt till inkomstrelaterad dagpenning för perioder som är jämförbara med permittering, även om anställningen är på heltid. Det är viktigt att obetalda ledighetsperioder har avtalats redan vid upprättandet av anställningsavtalet och att de är dokumenterade i avtalet. Om sådan dokumentation saknas, uppstår ingen rätt till dagpenning för dessa perioder.

Ansökan och utbetalning av dagpenning

Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut antingen i fulla belopp eller som jämkad dagpenning beroende på om anställningen är på heltid eller deltid. Observera att dagpenning kan betalas ut som jämkad även om du har ett deltidsarbete vid sidan av heltidsarbete eller om du är bisysselföretagare.

Om du är osäker på din rätt till dagpenning rekommenderar vi att du lämnar in en ansökan till oss på kassan så att vi kan undersöka din rätt. Kom ihåg att din arbetssökning måste vara giltig hos TE-byrån för att inkomstrelaterad dagpenning ska kunna betalas ut, även i situationer jämförbara med permittering. Arbetsansökningar kan inte göras retroaktivt, så kom ihåg att anmäla dig som arbetslös arbetssökande till TE-byrån i god tid.

Kom ihåg att din arbetssökning måste vara giltig hos TE-byrån för att inkomstrelaterad dagpenning ska kunna betalas ut, även i situationer jämförbara med permittering. Arbetsansökningar kan inte göras retroaktivt, så kom ihåg att anmäla dig som arbetslös arbetssökande till TE-byrån i god tid.

Obetald höstlov i deltidsarbete

Om din anställning är på deltid har du förmodligen redan ansökt om jämkad dagpenning sedan början av anställningen. Fortsätt då att ansöka om dagpenning enligt din vanliga ansökningsrytm, även om obetald höstlovsperiod ingår i ansökningsperioden. Lönen som betalats under jämkningsperioden beaktas under hela jämkningsperioden.

Om du ansöker om dagpenning endast för höstlovsperioden, beaktas ändå lönen som betalats under jämkningsperioden vid utbetalningen av dagpenningen. Dagpenningen betalas vanligtvis inte ut i fulla belopp, även om du ansöker om det endast för en obetald ledighetsvecka och även om lönens betalningsdag inte infaller under ledighetsveckan. Jämkningsperioden är alltid fyra kalenderveckor eller en månad, och den lön som betalas under denna period jämkas.

Du kan läsa mer om ansökningsperioden, jämkningsperioden och utbetalningsperioden i artikeln på vår webbplats, som du kan komma åt via knappen nedan:

Obetald höstlov i heltidsarbete

Rätt till inkomstrelaterad dagpenning kan endast uppstå för perioder som är jämförbara med permittering, vilket innebär att du endast kan lämna in en ansökan för den obetalda höstlovsveckan. Skicka in ansökan för hela kalenderveckan (måndag-söndag). Till exempel, om din anställning enligt anställningsavtalet har obetald höstlovsvecka mellan 14–20.10.2024, ska ansökan lämnas in för hela veckan 14–20.10.2024. Ansökan kan lämnas in tidigast den 20.10.2024.

En förutsättning för rätt till dagpenning är att obetalda perioder finns dokumenterade i anställningsavtalet. Anställningsavtalet och en veckotimmarredogörelse över de arbetade timmarna före ledigheten måste bifogas till ansökan. Veckotimmarredogörelsen kan fyllas i av arbetsgivaren eller av dig själv. Blanketter för detta finns i avsnittet ”Blanketter” på vår webbplats.

Om du har en deltidsanställning vid sidan av en heltidsanställning ska även anställningsavtalet för deltidsarbetet skickas in. Deltidslön beaktas vid jämkningen, och inkomstrelaterad dagpenning betalas då vanligtvis som jämkad under den obetalda ledighetsveckan.

Läs nästa