Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Höstens 2024 lagändringar – vad förändras?

I september 2024 träder flera olika lagändringar i kraft som kan påverka våra medlemmars rätt till inkomstrelaterad dagpenning och dess belopp

I september 2024 träder flera olika lagändringar i kraft som kan påverka våra medlemmars rätt till inkomstrelaterad dagpenning och dagpenningsbeloppet. I denna nyhet går vi igenom vilka förändringar som är på gång och vilka konsekvenser de kan ha. Vi ger praktiska exempel på bland annat det nya euroiserade arbetsvillkoret och gradering av inkomstrelaterad dagpenning.

Observera att dessa är exempel, och att många andra faktorer också kan påverka rätten till inkomstrelaterad dagpenning. Rätten till dagpenning och dess belopp kan slutgiltigt bedömas först efter att ansökan, bilagor och ett utlåtande från TE-byrån har granskats.

Förlängning av arbets- och medlemskapsvillkoret

Den 2 september 2024 träder en lagändring i kraft som innebär att arbetsvillkoret fördubblas, det vill säga att det ändras från 26 veckor till 12 kalendermånader. Samtidigt ändras även medlemsvillkoret från 26 veckor till 12 månader.

Förlängningen av arbetsvillkoret innebär att rätten till inkomstrelaterad dagpenning i fortsättningen kräver att arbetsvillkoret av 12 kalendermånader har uppfyllts under medlemstiden i arbetslöshetskassan. Däremot har inte längden på granskningsperioden förändrats; arbetsvillkoret måste uppfyllas inom en granskningsperiod på 28 månader.

Detta 12 kalendermånaders arbetsvillkor tillämpas om det i arbetsvillkoret för dagpenningens utbetalning kan beaktas inkomster enligt den nya euroiserade modellen från september 2024 eller senare. Ett undantag från detta är om arbetsvillkoret har uppfyllts genom arbete som ordnats enligt sysselsättningsskyldigheten och om det aktuella arbetet eller tjänsten har börjat senast den 1 september 2024.

Det är också värt att notera att om du redan vid början av en tidigare arbetslöshetsperiod medan den tidigare lagen var i kraft har uppfyllt arbetsvillkoret på 26 veckor, kan utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning fortsätta enligt den tidigare dagpenningperioden om det nya 12 kalendermånaders arbetsvillkoret inte är uppfyllt vid en ny arbetslöshet. Detta förutsätter naturligtvis att övriga krav för rätt till dagpenning är uppfyllda. Läs nedan ett exempel på detta och två andra situationer angående 12 kalendermånaders arbetsvillkor.

Teemu har varit medlem i arbetslöshetskassan från och med den 1 januari 2024. Han är anställd på ett tidsbegränsat heltidsjobb från den 1 januari 2024 till den 31 mars 2025, vilket innebär att han blir arbetslös från och med den 1 april 2025.

Teemu ansöker om inkomstrelaterad dagpenning från och med den 1 april 2025. Hans arbetsvillkor på 12 kalendermånader uppfylls under hans medlemskap. Eftersom också övriga krav för dagpenning är uppfyllda, har Teemu rätt till inkomstrelaterad dagpenning.

Matti börjar sin första anställning den 1 augusti 2024 och ansluter samtidigt till arbetslöshetskassan. Mattis tidsbegränsade anställning pågår från den 1 augusti 2024 till den 31 maj 2025. Matti blir arbetslös från och med den 1 juni 2025 och ansöker om dagpenning från kassan.

Med den nya lagändringen krävs det att arbetsvillkoret på 12 kalendermånader uppfylls under medlemskapet samt inom en bedömningsperiod på 28 månader, så Matti kan inte få inkomstrelaterad dagpenning från kassan från och med den 1 juni 2025. Matti kan då ansöka om arbetslöshetsersättning från FPA.

Anna blev medlem i arbetslöshetskassan den 1 augusti 2023. Hon var anställd på heltid från den 1 augusti 2023 till den 2 juni 2024. Anna blev arbetslös och ansökte om inkomstrelaterad dagpenning från och med den 3 juni 2024. Hennes arbetsvillkor (vid den tiden 26 veckor) uppfylldes under anställningen mellan den 1 augusti 2023 och den 2 juni 2024. Anna inledde en ny period med inkomstrelaterad dagpenning i juni 2024 (300, 400 eller 500 dagars maximiperiod) och började samla ett nytt arbetsvillkor.

Anna är arbetslös under sommaren 2024. Hon börjar en ny tidsbegränsad heltidsanställning från den 1 augusti 2024 till den 31 maj 2025. Anna blir arbetslös igen från och med den 1 juni 2025. Nu har arbetsvillkoret förlängts till 12 kalendermånader. Eftersom en ny period med inkomstrelaterad dagpenning inleddes i juni 2024 och Anna inte har hunnit uppfylla arbetsvillkoret på 12 kalendermånader mellan juni 2024 och maj 2025, kan Anna ändå få dagpenning baserat på den inkomstrelaterade dagpenningperiod som började i juni 2024, förutsatt att övriga krav för dagpenning är uppfyllda. Det innebär att dagpenning kan betalas ut enligt den (sommarens) dagpenningperiod och enligt den maximiperiod som började sommaren 2024.

Det är också värt att notera att om du redan vid början av en tidigare arbetslöshetsperiod och under den tidigare lagens giltighet har uppfyllt arbetsvillkoret på 26 veckor, kan utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning fortsätta enligt den tidigare dagpenningperioden om det nya 12 kalendermånaders arbetsvillkoret inte är uppfyllt vid en ny arbetslöshet.

Euroisering av arbetsvillkoret

Förutom att arbetsvillkoret förlängs, ändras det också till ett inkomstbaserat villkor, det vill säga det euroiseras. Detta innebär att arbetsvillkoret i framtiden kommer att uppfyllas baserat på lönen som betalas för arbetet. Fram till september 2024 uppfylls arbetsvillkoret baserat på arbetade timmar.

I fortsättningen följs därför inte längre det veckovisa antalet arbetstimmar, utan istället krävs det att personen har fått lön på en viss minimilönenivå per månad för att arbetet ska uppfylla arbetsvillkoret. Denna minimilön är 930,00 euro under en kalendermånad. Arbetsvillkoret kan också samlas i halva månader, om det under en kalendermånad har betalats ut minst 465,00 euro i lön, men mindre än 930,00 euro. Två separata halva arbetsvillkorsmånader kan då utgöra en hel arbetsvillkorsmånad.

Som inkomst som räknas med i arbetsvillkoret beaktas den etablerade löneinkomsten. Dessutom måste lönen fortfarande följa kollektivavtalet, eller om det inte finns något kollektivavtal inom branschen, måste lönen för heltidsarbete vara minst 1 399 euro per månad (nivån för år 2024).

Vid uppfyllandet av arbetsvillkoret hänförs löneinkomsten i första hand till den kalendermånad under vilken lönen har betalats ut. Därför kan rätten till dagpenning inte börja mitt i månaden om även den sista arbetsmånaden behövs för att uppfylla arbetsvillkoret och lönen för den avslutade anställningen betalas först månaden efter anställningens slut. Nedan finns två exempel på hur utbetalningsdagen påverkar rätten till dagpenningens start.

Exempel 1: Löneutbetalningsdag under arbetsmånaden

Maria har ett tidsbegränsat anställningsavtal från den 1 januari 2025 till den 15 december 2025. Lönen betalas alltid ut samma månad som arbetet utförs (till exempel betalas decemberlönen ut i december). Marias månadslön är 3 000 euro.

I december betalas en halv månadslön på 1 500 euro för decembermånad, vilket innebär att Maria även i december uppfyller en hel arbetsvillkorsmånad. Marias rätt till dagpenning kan då börja den 16 december 2025.

Det är dock viktigt att notera att om Maria har varit medlem i arbetslöshetskassan först från och med den 1 januari 2025, kan rätten till dagpenning uppstå först från och med den 1 januari 2026, när kravet på 12 månaders medlemskap är uppfyllt.

Exempel 2: Löneutbetalningsdag under månaden efter arbetsmånaden

Minna har ett tidsbegränsat anställningsavtal från den 1 januari 2025 till den 15 december 2025. I hennes fall behövs även den sista arbetsmånaden för att uppfylla arbetsvillkoret och därmed få rätt till dagpenning.

Lönen betalas alltid månaden efter arbetsmånaden (till exempel betalas decemberlönen för 2025 ut i januari 2026). Minnas månadslön är 3 000 euro.

Minnas halva månadslön för december, 1 500 euro, betalas ut i januari. Minnas arbetsvillkor uppfylls då först den 31 januari 2026, och rätten till inkomstrelaterad dagpenning kan tidigast börja den 1 februari 2026.

Sampo är deltidsanställd från och med den 1 januari 2025. Lönen betalas alltid ut under samma månad som arbetet utförs. Sampos månadslön är 1 000 euro varannan månad och 900 euro under de andra månaderna. Lönen på 1 000 euro betalas i januari, mars, och så vidare. Lönen på 900 euro betalas i februari, april, och så vidare.

För kalendermånader där lönen är 1 000 euro uppfylls hela arbetsvillkoret för månaden. För månader med en lön på 900 euro uppfylls endast halva arbetsvillkorsmånader.

Arbetsvillkoret på 12 kalendermånader uppfylls för Sampo i april 2026 (hela månader uppfylls för januari, mars, maj, juli, september, november, januari och mars = 8 månader. Halva månader samlas under samma period för februari, april, juni, augusti, oktober, december, februari och april = 4 månader).

Sampos rätt till inkomstrelaterad dagpenning kan tidigast börja den 1 maj 2026.

Gradering av dagpenningens nivå

Den fulla arbetslöshetsersättningen är för närvarande lika stor under hela den maximala dagpenningstiden. I september 2024 träder en lagändring i kraft som påverkar nivån på dagpenningen genom gradvis nedtrappning.

Med gradvis nedtrappning avses att dagpenningens belopp minskar i takt med att arbetslösheten fortskrider på följande sätt:

  • till 80% nivå efter 40 dagpenningsdagar
  • till 75% nivå efter 170 dagpenningsdagar

Inkomstrelaterad dagpenning kommer dock alltid att vara minst lika stor som grunddagpenningen.

Gradering tillämpas när dagpenning betalas ut baserat på arbete utfört från och med den 2 september 2024 eller senare. Graderingen påverkar därmed inte pågående perioder med inkomstbaserad dagpenning.

Om en sökande får graderad jämkad dagpenning, samlas graderingsräknaren långsammare. Den graderade jämkade dagpenningen omvandlas till fullständiga graderade dagpenningdagar, som bidrar till den maximala tiden och graderingsräknaren.

Du kan bedöma graderingens effekt på dagpenningens belopp med hjälp av räknaren som finns på Arbetslöshetskassornas Samorganisation webbplats. Räknaren finns på finska.

Ville har varit heltidsanställd från den 1 januari 2024 till den 31 december 2024 och blir arbetslös från den 1 januari 2025. Efter semesterersättningens fördelning och självriskperioden börjar Ville få inkomstbaserad dagpenning från och med den 29 januari 2025. Villes fulla dagpenning är 75,00 euro per dag.

Under de första 40 arbetslöshetsdagarna, det vill säga från den 29 januari 2025 till den 25 mars 2025, får Ville full dagpenning. Efter detta minskar dagpenningens belopp till 80% nivå, vilket innebär att efter den första graderingen är dagpenningen 60,00 euro per dag.

När inkomstbaserad dagpenning har betalats ut totalt under 170 arbetslöshetsdagar, graderas dagpenningens belopp till 75% av det ursprungliga beloppet. Efter den andra graderingen är Villes dagpenning 56,25 euro per dag.

Sammanfattningsvis är Villes dagpenning under arbetslösheten som följer:

  • 75,00 euro per dag från den 29 januari 2025 till den 25 mars 2025 (full dagpenning under de första 40 dagarna av dagpenningrätten)
  • 60,00 euro per dag från den 26 mars 2025 till den 23 september 2025 (80% av full dagpenning efter de första 40 dagpenningdagarna tills 170 dagpenningdagar är uppnådda)
  • 56,25 euro per dag från och med den 24 september 2025 (75% av full dagpenning efter 170 dagpenningdagar)

Maijas anställning upphörde den 2 juni 2024 och hon ansökte om dagpenning den 3 juni 2024. Maijas arbetsvillkor uppfylldes den 2 juni 2024 och dagpenning började betalas ut efter semesterersättningens fördelning och självriskperioden, från och med den 1 juli 2024.

Maija påbörjar en heltidsvikariat den 1 augusti 2024 och vikariatet varar till den 31 december 2024. När Maija blir arbetslös igen från och med den 1 januari 2025, har hon inte hunnit uppfylla arbetsvillkoret för 12 kalendermånader på nytt, så dagpenning kan fortsätta betalas enligt den tidigare perioden (d.v.s. full dagpenning och enligt den tidigare maximala ersättningsperioden).

Eftersom dagpenning inte nu betalas ut baserat på arbete utfört från och med den 2 september 2024, utan baseras på den tidigare dagpenningperioden som började redan sommaren 2024, kommer gradering av dagpenningnivån inte att tillämpas på Maija ännu, och hon kan få full dagpenning under hela den maximala perioden (300, 400 eller 500 dagar), förutsatt att andra krav är uppfyllda.

Sini ansöker om jämkad dagpenning för perioden 1 januari 2025 – 31 januari 2025. Hennes fulla arbetslöshetsersättning är 100,00 euro per dag. Sinis dagpenning har graderats till 80% nivå, så dagpenningens belopp är nu 80,00 euro per dag.

Under månadens jämkningsperiod betalas Sini en jämkad inkomst på 500,00 euro. Av detta belopp minskar 250,00 euro dagpenningens belopp (250,00 euro / 21,5 = 11,63 euro per dag).

Eftersom jämkningen görs på den graderade dagpenningen är den jämkade dagpenningen i januari 80,00 euro per dag – 11,63 euro per dag = 68,37 euro per dag.

Sini får totalt 23 dagar * 68,37 euro = 1 572,51 euro i dagpenning för januari 2025. Till den maximala dagpenningsperioden och graderingsräknaren räknas följande för januari 2025:

1 572,51 euro / 80,00 euro = 19 dagar.

Lönesubventionerat arbete

Tidigare räknades lönesubventionerat arbete till 75% av sin varaktighet för att uppfylla arbetsvillkoret. Till exempel krävdes 35 veckors lönesubventionerat arbete för att uppfylla ett arbetsvillkor på 26 veckor.

Från och med den 2 september 2024 räknas lönesubventionerat arbete mot arbetsvillkoret endast om det har beviljats för att anställa en person med nedsatt arbetsförmåga eller en långvarigt arbetslös person över 60 år.

I sådana fall börjar arbetsvillkoret dock räknas först efter att lönesubventionerat arbete har pågått i 10 månader. Under denna ”fortsättningsperiod” för lönesubventionerat arbete räknas 75% av tiden mot arbetsvillkoret. De första 10 månaderna av lönesubventionerat arbete, som inte räknas mot arbetsvillkoret, förlänger perioden som arbetsvillkoret bedöms över.

Avskaffande av åldersrelaterade undantag

I och med lagändringarna i september avskaffas flera åldersrelaterade undantag. Efter lagändringen:

  • Personer som fyllt 57 år kan inte längre omfattas av sysselsättningsskyldigheten som tidigare garanterade dem en arbetsplats.
  • Nivån på inkomstbaserad dagpenning för personer som fyllt 58 år kommer inte längre att vara skyddad
  • Personer som fyllt 60 år kan inte längre uppfylla arbetsvillkoret genom att delta i sysselsättningsfrämjande tjänster.

Avskaffande av sysselsättningsskyldigheten

Med sysselsättningsskyldighet avses en situation där en arbetssökande som fyllt 60 år har påbörjat en TE-tjänst eller arbete som han eller hon har blivit anvisad till baserat på sysselsättningsskyldigheten. I sådana fall har tiden för tjänsten kunnat räknas med i arbetsvillkoret och dagpenning har kunnat betalas ut under tjänstetiden även om dagpenningens maximala längd hade uppnåtts.

Sysselsättningsskyldigheten upphör om skyldigheten börjar den 2 september 2024 eller senare.

Om arbete eller tjänst har ordnats på grundval av en skyldighet som började senast den 1 september 2024, tillämpas fortfarande skyddet av ersättningsnivån och reglerna för ackumulering av arbetsvillkor för tjänsten. Då är även längden på arbetstidsvillkoret sex månader.

Skydd av dagpenningnivån för personer som fyllt 58 år

Från och med september 2024 kommer dagpenningnivån för sökande som fyllt 58 år inte längre att skyddas. Tidigare har dagpenningnivån skyddats på så sätt att om en person som fyllt 58 år uppfyller arbetsvillkoret på nytt, räknas inte lönen som ligger till grund för dagpenningen om på nytt, såvida inte lönen har ökat.

TE-tjänster för personer som fyllt 60 år

I framtiden kommer personer som är 60 år eller äldre inte längre att kunna ackumulera arbetstidsvillkor genom TE-tjänster. Dessutom kommer regeln som möjliggör utbetalning av dagpenning efter att den maximala tiden har uppnåtts i sådana fall att upphöra. Tidigare förblev ersättningsbeloppet oförändrat om arbetstidsvillkoret delvis hade uppfyllts genom sådana TE-tjänster.

Läs nästa