Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Arbetslös sommaren 2025? Ta del av våra anvisningar!

På sommaren kommer ett stort antal ansökningar till kassan. Om sommarens arbetslöshet gäller dig, läs instruktionerna nedan och se till att ansökningsprocessen går smidigt!

Innan arbetslösheten

Du kan redan innan arbetslösheten börjar se till att följande saker är i ordning

1

Aktivera arbetssökningen

Anmäl dig som arbetslös arbetssökande hos arbetskraftsmyndigheten senast din första arbetslösa dag (via e-tjänster på Jobbmarknaden(du flyttar till en annan tjänst)). Om din sista dag i heltidsarbete är den 31.5.2025, ska du aktivera arbetssökningen senast 1.6.2025.

Du kan aktivera arbetssökningen i förväg, men inte retroaktivt!

Observera att du också måste anmäla dig som arbetslös arbetssökande vid permittering och deltidsarbete!

2

Uppdatera dina kontaktuppgifter

Kontrollera i Openetti att de kontaktuppgifter som finns registrerade hos kassan är uppdaterade (e-postadress, telefonnummer, adress, kontonummer). Beställ också e-postpåminnelser och SMS-aviseringar om utbetalningsinformation.

3

Kontrollera bilagor

Bekanta dig med de dokument som vanligtvis behövs för din ansökan innan arbetslösheten börjar, och kontrollera om det är möjligt att samla dem i förväg. Vissa dokument kan vara svårare att få tag på när semestrarna har börjat.

Hinner inte fylla 12 månaders arbetsvillkor?

Arbetsvillkorets längd ändrades till 12 kalender månader hösten 2024. Tänk på att om du ansökte om inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning från kassan förra sommaren och då uppfyllde 26 veckors arbetsvillkor, behöver du inte nu uppfylla 12 månaders arbetsvillkor för att kunna få ersättning!

Ersättning kan då betalas ut baserat på den dagpenningperiod som började sommaren 2024, om bara de andra allmänna kraven uppfylls.

Första ansökan när heltidsarbete upphör

Skicka in den första ansökan tidigast när arbetslösheten har varat i två hela kalenderveckor (måndag-söndag). Inkomstrelaterad dagpenning måste ändå sökas inom tre månader från det datum du vill att den ska betalas från!

Om ditt anställningsförhållande slutar den 31 maj 2025, kan du skicka in din första ansökan tidigast söndagen den 15 juni 2025.

Om du vill kan du skicka in din första ansökan för hela kalendermånaden, det vill säga för perioden 1 juni 2025 – 30 juni 2025. I så fall kan du skicka in ansökan tidigast den 30 juni 2025.

Kom ihåg att kontrollera i Openetti när du skickar in din ansökan att startdatum för ansökningsperioden är den första dagen av arbetslösheten! Om ansökningsformuläret föreslår fel startdatum kan du ändra dagen till rätt datum via knappen ”Redigera ansökningsperiod”.

Du kan läsa fler instruktioner om hur du fyller i ansökan om arbetslöshetsersättning under avsnittet ”Ansökan om dagpenning” och ”Openetti-instruktioner” på vår webbplats, dit du kan gå via knappen nedan.

Första ansökan när deltidsarbete upphör

Om du har ansökt om jämkad dagpenning för deltidsarbete, fortsätt att ansöka om dagpenning enligt din normala ansökningsrytm även när anställningen har upphört.

Anna har ansökt om jämkad dagpenning för tiden då hon hade ett deltidsarbete. Anställningen slutar den 31 maj 2025.

  • Helt arbetslös från och med den 1 juni 2025.
  • Ansökan om jämkad dagpenning fortsätter enligt den vanliga ansökningsrytmen även efter att anställningen har avslutats. Om ansökningsrytmen har varit exempelvis från den 10:e i månaden till den 9:e i nästa månad, lämnar Anna in sin ansökan för perioden 10 maj 2025 – 9 juni 2025 som vanligt, även om anställningen slutar under den perioden.

Bilagor

Eftersom ansökandes situationer varierar, är det svårt att förutse alla nödvändiga bilagor. Ibland blir det klart vilken bilaga som krävs först under handläggningen av ansökan. De vanligast förekommande bilagorna är:

  • Tidigare arbetsavtal/tjänsteföreskrift eller annan utredning av anställningens villkor (t.ex. anställningens längd, uppsägningens orsak, veckoarbetstid, löneprinciper). Kontrollera att dokumentet innehåller de nödvändiga uppgifterna.
  • Lönekvitto för semesterersättning kan påskynda handläggningen av din ansökan om du får semesterersättning vid anställningens slut.
  • Uppsägningens meddelande om du har blivit uppsagd eller varsel om permittering om du har blivit permitterad.
  • Redovisningsblankett för hemvårdsstödet till din make/maka om denne får stöd. Blanketten hittar du på vår hemsida under ”Blanketter”. Du kan också meddela de begärda uppgifterna via Openetti-meddelande.
  • Senaste godkända personliga skattebeskedet om du är en deltidsföretagare.
  • Veckotimrapport för arbete som utförts före den 2 september 2024, om du har fått timlön baserat på arbetade timmar. Från och med den 2 september 2024 behöver veckotimrapporter inte längre lämnas in, eftersom arbetsvillkoret från och med det datumet uppfylls utifrån den lön som betalats för arbetet. Blanketter för veckotimrapport finns under avsnittet Blanketter.

Om vi behöver ytterligare upplysningar under handläggningen av din ansökan får du ett meddelande i Openetti och ett sms som meddelar att ett nytt meddelande har inkommit. Se till att ditt telefonnummer är uppdaterat.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on jaatelo_ru-750x424.png

Semesterersättning och självrisktid

Vad är semesterersättning?

  • Semesterersättning är en ersättning som betalas ut om du inte har tagit ut de intjänade semesterdagarna under anställningen
  • Semesterersättning för heltidsarbete periodiseras och ingen dagpenning betalas ut för perioden av periodisering. Semesterersättning för deltidsarbete periodiseras inte utan jämkas
  • Semesterersättning är något annat än semesterpenning! Semesterpenningen för heltidsarbete påverkar inte dagpenningen och du behöver inte meddela oss om betalningsdagen för den. Semesterpenningen för deltidsarbete jämkas på samma sätt som semesterersättningen!

Vad är självrisktid?

  • Självrisktid ska fastställas när du blir arbetslös för första gången eller om du återuppfyller arbetsvillkoret.
  • Självrisktid motsvarar en period på 7 arbetsdagar av arbetslöshet, och under denna period betalas ingen dagpenning.

Semesterersättning baserad på heltidsarbete periodiseras, och ingen dagpenning betalas under denna period. Periodiseringen förskjuter alltså starten på rätten till arbetslöshetsersättning. Perioden för semesterersättningens periodisering börjar vanligtvis från det att anställningen upphör.

Semesterersättningens periodisering och självrisktid kan inte sammanfalla, så efter att semesterersättningen har periodiserats kan en självrisktid fortfarande behöva fastställas, under vilken ingen dagpenning betalas. Självrisktid ska fastställas om du blir arbetslös för första gången eller om du återuppfyller arbetsvillkoret. Självrisktid motsvarar en period på sju arbetsdagar av arbetslöshet.

Einos heltidsanställning upphör den 31.5.2025 och han ansöker om dagpenning från och med den 1.6.2025. Han får semesterersättning till ett belopp av totalt 1258,00 euro. Einos kalkylerade dagslön är 130,58 euro, vilket innebär att semesterersättningen periodiseras över

1258 € / 130,58 € = 9 dagar (avrundat nedåt).

Semesterersättningen periodiseras därmed för tiden 1.6.2025–12.6.2025.

Eino uppfyller arbetsvillkoret, så efter periodiseringen av semesterersättningen fastställs en självrisktid. Eino är helt arbetslös under sommaren, vilket innebär att självrisktiden motsvarande 7 vardagars arbetslöshet kan tas ut under perioden 13.6.2025–23.6.2025.

Eino kan få dagpenning från och med den 24.6.2025.

Om du har fått eller kommer att få semesterersättning, ange utbetalningsdagen för semesterersättningen i ansökan. Om du inte får någon semesterersättning, ange även detta i Openetti i samband med att du fyller i ansökan.

Du kan läsa mer om periodisering av semesterersättning via knappen nedan.

Fortsättningsansökan

Den ansökningsrytm som passar till dig fastställs i samband med behandlingen av den första ansökan. När din första ansökan har behandlats, får du ett infomeddelande i Openetti om för vilka perioder du ska skicka in fortsättningsansökningar i fortsättningen.

Till jobbet i höst?

Om du börjar ett nytt heltidsarbete i höst, ansök om dagpenning fram till dess att arbetet börjar. Kontrollera från vilket datum löneutbetalningen för anställningen börjar och ansök om dagpenning fram till dagen före det. Kom också ihåg att anmäla till arbetskraftsmyndigheten att du börjar arbeta.

Om du börjar ett deltidsarbete i höst, kan du fortsätta ansöka om dagpenning enligt samma ansökningsrytm som under sommaren. Bifoga anställningsavtalet till ansökan. Anmäl även deltidsarbetet till arbetskraftsmyndigheten.

Exempel 1: Din senaste ansökan om inkomstrelaterad dagpenning var för perioden 16.6.2025 – 15.7.2025

  • Du börjar ett heltidsarbete som varar mer än två veckor den 7.8.2025, och även löneutbetalningen börjar den 7.8.2025.
  • Skicka in den sista ansökan för perioden 16.7.2025 – 6.8.2025. Ansökningsformuläret frågar då efter orsaken till den kortare ansökningsperioden, och svaret är ”heltidsarbete som varar mer än två veckor.”

Exempel 2: Din senaste ansökan om inkomstrelaterad dagpenning var för perioden 16.6.2025 – 13.7.2025

  • Ett heltidsarbete som varar mer än två veckor börjar den 7.8.2025, men löneutbetalningen börjar redan den 1.8.2025.
  • Skicka in den sista ansökan för perioden 14.7.2025 – 31.7.2025. Ansökningsformuläret frågar då efter orsaken till den kortare ansökningsperioden, och svaret är ”heltidsarbete som varar mer än två veckor.”

Så kom ihåg att kontrollera när anställningen/tjänstgöringen och löneutbetalningen börjar.

Din senaste ansökan om inkomstrelaterad dagpenning var för perioden 16.6.2025 – 15.7.2025.

  • Du börjar ett deltidsarbete eller ett heltidsarbete som varar högst två veckor den 7.8.2025.
  • Fortsätt ansöka om inkomstrelaterad dagpenning enligt din vanliga ansökningsrytm även efter att anställningen har börjat. Skicka in din nästa ansökan för perioden 16.7.2025 – 15.8.2025. Bifoga en kopia av anställningsavtalet och kom ihåg att ange arbetstimmarna i ansökan.

Behandlingstid

Under sommaren mångdubblas antalet ansökningar, vilket kan fördröja behandlingen. Vi har förberett oss för trängsel genom att anställa extra resurser och göra andra arbetstidsarrangemang.

Ansökningarna behandlas i den ordning de mottas, och behandlingstiden kan inte uppskattas exakt via telefon eller meddelanden. Du kan kontrollera den allmänna behandlingssituationen på vår hemsidas förstasida, där vi uppdaterar behandlingsschemat och en uppskattning av behandlingstiden. Vi informerar också om behandlingssituationen på våra sociala mediekanaler.

Behöver du praktista exempel?

Känner du dig osäker på till exempel:

  • Hur påverkar 12 månaders arbetsvillkor din rätt till dagpenning?
  • Hur beräknas den jämkade dagpenningen?
  • När börjar graderingen påverka dagpenningens belopp?

Gå gärna igenom praktiska exempel via knappen nedan.