Arbetslösheten under julen
I denna nyhet går vi igenom hur du kan ansöka om dagpenning om du har en obetald julpaus som hör till din anställning eller om din anställning upphör före jul eller vid årsskiftet. Det är viktigt att komma ihåg att anmäla dig som arbetslös arbetssökande hos TE-byrån i tid.
Upphör anställningen före jul?
Om ett heltidsarbete avslutas före jul kan du skicka in din första ansökan efter att du har varit arbetslös i minst två hela kalenderveckor. Om anställningens sista dag till exempel är den 20 december 2024, kan du tidigast skicka in din första ansökan på söndagen den 5 januari 2025 för perioden 21 december 2024–5 januari 2025. Kom ihåg att anmäla dig som arbetslös arbetssökande vid TE-byrån senast din första arbetslösa dag!
Om du har haft ett deltidsarbete som avslutas före jul ska du fortsätta att ansöka om dagpenning enligt din normala ansökningsrytm även efter att anställningen upphört.
Upphör anställningen vid årsskiftet?
Om ditt heltidsarbete upphör den 31 december 2024 kan du skicka in din första ansökan tidigast den 19 januari 2025 för perioden 1 januari 2025–19 januari 2025.
Observera att Arbetsmarknadsportalen (”Jobbmarknaden”) inte är tillgänglig vid årsskiftet på grund av en systemuppdatering. Avbrottet börjar den 30 december 2024 kl. 8.00 och slutar den 2 januari 2025 kl. 8.00. Uppdateringen beror på att ansvaret för arbetsförmedlingen överförs från staten till kommunerna, vilket innebär att TE-byråerna läggs ner och deras uppgifter överförs till nya sysselsättningsområden. Du kan läsa mer om ämnet i en nyhet på vår webbplats som du hittar via avsnittet Läs nästa längst ner på den här sidan.
Om du blir arbetslös vid årsskiftet, är det bra att anmäla dig som arbetslös arbetssökande i förväg, innan Arbetsmarknadsportalen (Jobbmarknaden) är stängd, det vill säga senast den 29 december 2024.
Om du har haft ett deltidsarbete som avslutas vid årsskiftet, fortsätt att ansöka om dagpenning enligt din vanliga ansökningsrytm.
Ingår en obetald period i anställningen?
Om det i arbetsavtalet, då det skrivits, ingår oavlönade semesterperioder (situation jämförbar med permittering), kan du ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning för en oavlönad semesterperiod. För att ha rätt till dagpenning måste du också vara anmäld som arbetslös arbetssökande, så kom ihåg att anmäla dig i tid!
Om anställningen är på deltid och du har ansökt om jämkad dagpenning för anställningens period, ska du lämna in ansökan enligt din normala ansökningsrytm, även om ansökningsperioden innehåller en obetald period eller en delvis sådan. Vid deltidsarbete betalas dagpenningen som jämkad för hela ansökningsperioden, detta innebär att lönen från deltidsarbetet under ansökningsperioden jämkas enligt de normala reglerna enligt utbetalningsdagen.
Om anställningen är på heltid kan du skicka in den första ansökan efter minst två hela kalenderveckor. Om en obetald period börjar till exempel den 14 december 2024, kan du skicka in den första ansökan tidigast den 29 december 2024. Om du vill kan du också skicka in ansökan för hela den obetalda perioden på en gång.
Vilka bilagor och utredningar behövs?
Alla nödvändiga bilagor framgår ofta först när ansökan behandlas. Oftast behövs arbetsavtalet som bilaga till ansökan. Andra vanliga bilagor finns listade på vår webbplats under avsnittet Ansökan om dagpenning.
Om det gäller en heltidsanställning och du får semesterersättning för outtagen semester, kan det försnabba behandlingen av din ansökan om du lämnar in lönebeskedet. Semesterersättningen från heltidsarbete periodiseras, och du har inte rätt till dagpenning under periodiseringsperioden. Mer information om periodisering av semesterersättning finns på vår webbplats om du vill läsa mer.
Är du osäker på din rätt till förmån?
Om du är osäker på om du har rätt till inkomstrelaterad dagpenning för en period jämförbar med permittering eller arbetslöshet, rekommenderar vi att du skickar in en ansökan för att kontrollera din rätt till dagpenning. Det är viktigt att du aktiverar din arbetssökning, eftersom att ha en giltig arbetssökning är en absolut förutsättning för rätten till dagpenning. Du kan också skicka ett meddelande till oss via Openetti om du vill, så kan vi ge dig mer detaljerad vägledning.
Du kan läsa mer om de allmänna villkoren för rätten till inkomstrelaterad dagpenning på vår webbplats under avsnittet Rätt till inkomstrelaterad dagpenning.
Observera ändringen i skattekortet
Från och med 2025 träder skattekorten i kraft redan i början av januari, medan de tidigare har trätt i kraft först i februari.
Skattekortet som träder i kraft i början av januari gäller löneinkomst, vilket innebär att förskottsinnehållningsprocenten för förmåner höjs till minst 25 procent, även om skatteprocenten på skattekortet är lägre.
Vi rekommenderar därför att de som får dagpenning beställer ett ändrat skattekort för förmåner, där förskottsinnehållningsprocenten beräknas enligt förmånsinkomsterna. Då kan förskottsinnehållningen vara under 25 procent. Det lönar sig att beställa skattekortet före årsskiftet.
Läs mer om detta i vår nyhet, som du kan komma åt via knappen nedan.