Förhöjningsdelen avskaffas från och med den 1 januari 2025
Riksdagen har godkänt en lagändring som innebär att förhöjningsdelen inte längre betalas ut för tiden i sysselsättningsfrämjande tjänster. Även förhöjningsdelen av rörlighetsbidraget avskaffas. Lagen träder i kraft den 1 januari 2025.
Enligt den nuvarande lagen kan inkomstrelaterad dagpenning betalas ut med förhöjningsdel om en person deltar i en sysselsättningsfrämjande tjänst. Den förhöjda dagpenningen har kunnat betalas ut för högst 200 dagar.
Från och med den 1 januari 2025 betalas förhöjningsdelen inte längre ut. Om en sysselsättningsfrämjande tjänst dock har påbörjats under år 2024, kan förhöjningsdelen fortfarande betalas ut under år 2025 enligt de nuvarande reglerna, dock för högst 200 dagar. Om TE-tjänsten är uppdelad i separata perioder som inte är sammanhängande, betalas förhöjningsdelen inte ut för perioder som inleds den 1 januari 2025 eller senare.
Genom lagändringen upphör utbetalningen av förhöjningsdelen, vilket innebär att deltagande i tjänster inte längre påverkar nivån på dagpenningen. Lagändringen påverkar dock inte kostnadersättningen, som betalas ut för vissa sysselsättningsfrämjande tjänster.
I och med lagändringen avskaffas även förhöjningsdelen av rörlighetsbidraget. Enligt den nuvarande lagen har rörlighetsbidraget kunnat betalas ut med förhöjd andel om arbetsplatsen ligger på ett avstånd över 200 kilometer.