Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Regeringen föreslår att avstå från förhöjningsdelen från och med 1.1.2025

Enligt regeringens proposition skulle man avstå från förhöjningsdelen/förhöjd inkomstdelen av arbetslöshetsförmånen och förhöjningsdelen av rörlighetsbidraget. Lagen skulle träda i kraft den 1 januari 2025.

Regeringen har den 23 september 2024 lämnat en proposition till riksdagen om att avstå från förhöjningsdelen som betalas under tiden för sysselsättningsfrämjande tjänster. Samtidigt skulle man också avstå från förhöjningsdelen av rörlighetsbidraget.

Avstående från förhöjningsdelen/förhöjd inkomstdelen

Enligt propositionen skulle förhöjningsdelen eller den förhöjda inkomstdelen inte längre betalas för tiden under en sysselsättningsfrämjande tjänst, om tjänsten påbörjas den 1 januari 2025 eller senare. Om tjänsten påbörjas före den 1 januari 2025, kan förhöjningsdelen/förhöjd inkomstdelen betalas för tiden efter lagens ikraftträdande fram till tjänsten slut, men högst 200 dagar.

Om tjänsten organiseras i segment som separata enheter på så sätt att segmenten inte är kontinuerligt sammanhängande, kommer förhöjningsdelen eller den förhöjda inkomstdelen inte att betalas för någon tjänsteperiod som börjar den 1 januari 2025 eller senare.

Efter att den förhöjda inkomstdelen har tagits bort skulle dagpenningen betalas för tiden under den sysselsättningsfrämjande tjänsten i samma belopp som när man är arbetslös. Enligt propositionen kan dock deltagare i den sysselsättningsfrämjande tjänsten fortfarande få kostnadersättning (9 eller 18 euro per dag), med undantag för självstudier.

Ett exempel på förändringen av dagpenningens nivå när förhöjningsdelen tas bort.

Avstående från förhöjningsdelen av rörlighetsbidraget

Enligt regeringens proposition skulle man också avstå från betalningen av förhöjningsdelen av rörlighetsbidraget om arbetet eller arbetsrelaterad utbildning börjar den 1 januari 2025 eller senare. Då skulle rörlighetsbidraget framöver motsvara grunddagpenningens belopp, även när arbetsplatsen eller utbildningens plats ligger mer än 200 kilometer från personens hemort.

Om rörlighetsbidraget baseras på arbete eller arbetsrelaterad utbildning som börjar senast den 31 december 2024, kan rörlighetsbidraget betalas ut med förhöjning enligt lagen som var i kraft vid början av bidragperioden.

År 2024 har rörlighetsbidraget varit 37,21 euro per dag. Förhöjningsdelen har varit 5,29 euro per dag.

Mer information om rörlighetsunderstödet kan du läsa via knappen nedan.

Läs hela regeringens proposition här:

OBS! Behandlingen av lagändringen pågår fortfarande i riksdagen, så det kan fortfarande komma ändringar i propositionen, dess innehåll och tidsramar. Vi kommer att informera mer om saken när propositionen har behandlats i riksdagen.

Läs nästa