Hoppa till innehåll
Sök
Logga in till Openetti
Sök

Börjar ett nytt jobb i höst? Läs detta!

Några av våra medlemmar börjar en ny heltids- eller deltidsanställning i höst. I denna nyhet finns instruktioner för hur man ansöker om dagpenning när man börjar ett nytt jobb samt andra viktiga saker att beakta

Är den nya anställningen heltid eller deltid?

För heltidsarbete som varar mer än två veckor finns det inte rätt till arbetslöshetsdagpenning (undantaget är permittering eller situationer som motsvarar permittering). För deltidsarbete eller heltidsarbete som varar högst två veckor kan det finnas rätt till jämkad dagpenning under anställningstiden. Rätt till jämkad dagpenning föreligger dock inte om arbetstiden har förkortats på arbetstagarens egen begäran eller genom en överenskommelse med arbetsgivaren.

Heltidsarbete är arbete som utförs i anställning där arbetstiden överstiger 80 procent av den maximala arbetstiden för en heltidsanställd inom branschen.

Deltidsarbete är arbete som utförs i anställning där arbetstiden är högst 80 procent av den maximala arbetstiden för en heltidsanställd inom branschen. Till exempel, om en klasslärare har en maximalt tillåten arbetstid på 24 timmar per vecka och har en veckotid enligt sitt anställningsavtal på 19 timmar, kan han eller hon ha rätt till jämkad dagpenning under anställningstiden. I detta fall är arbetstidsprocenten cirka 79,17%, vilket är under 80%. För deltidsarbete kan man ansöka om jämkad dagpenning.

Kom ihåg att hålla jobbsökningen i kraft hos TE-byrån också när du ansöker om jämkad dagpenning!

Meddela dock också TE-byrån att arbetat inleds.

Vi rekommenderar att du håller din jobbsökning i kraft hos arbets- och näringsbyrån om du är osäker på om jobbet är på heltid eller deltid, eftersom rätten till dagpenning endast kan uppstå under den tid som jobbsökning har varit i kraft.

En heltidsanställning som varar mer än två veckor

Om du börjar ett heltidsarbete som varar längre än två veckor, kan du ansöka om dagpenning fram till dagen innan anställningen och lönebetalningen börjar.

Exempel 1: Föregående ansökan om inkomstrelaterad dagpenning var för tiden 26.6.2024–25.7.2024

  • du börjar arbeta heltid i över två veckor den 7.8.2024 och även utbetalning av lön börjar den 7.8.2024
  • skicka sista ansökan för perioden 26.7.2024 – 6.8.2024. Ansökningsblanketten frågar då om orsaken till en kortare sökperiod än vanligt, då svaret är ”heltidsarbete som varar över två veckor. Du kan lämna in ansökan tidigast 6.8.2024. Kom ihåg att kontrollera att ansökningsblanketten har rätt ansökningsdatum! Vid behov, justera dagarna under avsnittet ”Redigera ansökningsperiod”.

Exempel 2: Föregående ansökan om inkomstrelaterad dagpenning var för tiden 26.6.2024–25.7.2024

  • heltidsarbete som varar över två veckor börjar 7.8.2024, men löneutbetalningen börjar redan 1.8.2024
  • skicka sista ansökan för perioden 26.7.2024–31.7.2024. Ansökningsblanketten frågar då om orsaken till en kortare sökperiod än vanligt, då svaret är ”heltidsarbete som varar över två veckor”. Du kan lämna in ansökan tidigast 31.7.2024. Kom ihåg att kontrollera att ansökningsblanketten har rätt ansökningsdatum! Vid behov, justera dagarna under avsnittet ”Redigera ansökningsperiod”.

Deltidsarbete eller heltidsarbete som varar högst två veckor

Om du börjar ett deltidsarbete eller ett heltidsarbete som varar högst två veckor, kan du fortsätta ansöka om arbetslöshetsdagpenning enligt samma rytm som under sommaren. I vissa fall kan ansökningsrytmen behöva justeras beroende på den nya löneutbetalningscykeln. I sådana fall kommer handläggaren av din ansökan att kontakta dig och begära ansökan för den korrekta perioden. Anställningsavtalet för deltidsarbete måste alltid bifogas ansökan.

Kom också ihåg att rapportera dina arbetstimmar i ansökan. Instruktioner för hur du rapporterar arbetstimmar hittar du i Openetti-sektionen på vår webbplats, som du når via knappen nedan.

Exempel 1: Föregående ansökan om inkomstrelaterad dagpenning var för tiden 26.6.2024 – 25.7.2024.

  • du börjar ett deltidsarbete 7.8.2023
  • du kan fortsätta att ansöka om inkomstrelaterad dagpenning enligt din normala ansökningsrytm även när anställningsförhållandet har börjat. Skicka nästa ansökan för perioden 26.7.2024 – 25.8.2024. Bifoga en kopia av arbetsavtalet till ansökan och kom ihåg att ange arbetade timmar i ansökan. Du kan lämna in ansökan tidigast 25.8.2024.

Exempel 2: Föregående ansökan om dagpenning var för tiden 1.7.2024 – 31.7.2024.

  • den 7.8.2024 inleder du ett heltidsarbete som varar i 10 dagar
  • du kan fortsätta att ansöka om dagpenning enligt din normala ansökningsrytm även efter att anställningsförhållandet har inletts. Lämna in följande ansökan för perioden 1.8.2024 – 31.8.2024. Du kan lämna in ansökan tidigast 31.8.2024. Bifoga ett anställningsavtal till ansökan, om ett sådant har skrivits. Om inget arbetsavtal har skrivits, ange vikariepositionens längd, till exempel i avsnittet Extra information i ansökan eller genom att skicka ett meddelande till oss i Openetti. Kom ihåg att anmäla arbetstimmar i ansökan.

Är du en ny sökande av dagpenning?

Om du inte har ansökt om dagpenning för sommaren, utan är en ny sökande och börjar ett deltidsarbete på hösten, kan du läsa instruktioner i avsnittet ”Ansökan om dagpenning”. Vi rekommenderar också att du bekantar dig med informationen om att ansöka om jämkad dagpenning på vår webbplats, som du når via knappen nedan.

Spara arbetsavtalet

Det är viktigt att spara arbetsavtalet när du börjar en ny anställning. Om du börjar ett deltidsarbete och ansöker om jämkad dagpenning från oss, behöver kassan en kopia av arbetsavtalet redan vid ansökan om jämkad dagpenning.

Om du börjar ett heltidsarbete som varar längre än två veckor, kan arbetslöshetskassan behöva en kopia av arbetsavtalet senast när du eventuellt ansöker om arbetslöshetsdagpenning nästa gång.

Är din arbetsresa lång?

Efter arbetslösheten, om du börjar en ny anställning som varar minst 2 månader, och om din arbetsresa är minst 3 timmar per dag för heltidsarbete eller minst 2 timmar per dag för deltidsarbete, kan du ha rätt till rörlighetsbidrag.

Läs mer om under vilka förhållanden du kan ha rätt till rörlighetsbidrag och hur du ansöker om det genom att klicka på knappen nedan.

Läs nästa